Foci

2010.06.23. 08:48

Dán-japán csata a továbbjutásért

Címkék#dán#Japán

Morten Olsen dán szövetségi kapitány a hagyományos dinamikus támadásvezetésben reménykedik a labdarúgó-világbajnokság E csoportjának továbbjutásáról döntő Dánia-Japán mérkőzésén.

MTI

A kvartettből a hollandok két győzelemmel már biztosították helyüket a nyolcaddöntőben, a kameruniak pedig két vereséggel biztos búcsúzók, így csak a dán-japán összecsapásnak van komoly tétje. Az európai alakulatnak győznie kell csütörtökön, a hozzájuk hasonlóan hárompontos ázsiaiaknak ugyanis jobb a gólkülönbségük.
 "Nagyon fontos mérkőzés lesz, számunkra ez az első döntő. Tisztában vagyunk azzal, hogy mit kell tennünk, és ez a lényeg: önbizalommal kell játszanunk" - jelentette ki a 60 éves Olsen, aki maga is futballozott a két válogatott eddigi egyetlen mérkőzésén, az 1971-ben 3-2-es dán győzelemmel végződött koppenhágai találkozón.
Olsen szerint tiszteletet parancsoló az a lendület és lelkierő, amely az Okada Takesi irányította japánokat jellemzi.
"Jó játékosok alkotják a japán csapatot, akik az országukért harcolnak és erre büszkék is. Edzőjük sokat tud a futballról. Nehéz mérkőzésre számítok, de meg kell törnünk ellenfelünket" - tette hozzá.
Okada, aki a dél-afrikai torna előtt elődöntőbe jutást vizionált, arra hívta fel játékosai figyelmét, hogy életük mérkőzése előtt állnak. Egyúttal megjegyezte, hogy a legnagyobb veszélyt Nicklas Bendtner jelentheti, ezért le kell őt választani a csapat többi részéről.
Ami a másik párosítást illeti, a hollandok szeretnének véget vetni egy rossz sorozatnak, nevezetesen annak, hogy két győzelem után a harmadik csoportmeccsen részben cserejátékosokkal állnak ki, majd - némileg lendületüket vesztve - az egyenes kieséses szakaszban rögtön búcsúznak, mint ahogy az történt az előző vb-n és a 2008-as Európa-bajnokságon. A hollandoknak azért fontos a mérkőzés, mert vereség esetén elveszthetik csoportelsőségüket.
Éppen ezért Bert van Marwijk nem tervez jelentős változásokat az összeállításban, ugyanakkor utalt arra, hogy a sérüléséből felépülőben lévő Arjen Robben esetleg már játéklehetőséget kap.
A kameruniaknak abból a szempontból fontos a mérkőzés, hogy valamit javítsanak eddigi, dél-afrikai mérlegükön.
 "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy részt veszünk egy világbajnokságon, és egyetlen gólt sem szerzünk" - fogalmazta meg a célt a kapus Hamidou Souleymanou.
A két csapat eddigi két mérkőzésén egy gólnélküli döntetlen mellett egy egygólos holland győzelem született.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!