Gazdaság

2008.12.30. 03:28

Megszűnik a nulla százalék az autófinanszírozásnál?

<b>Budapest</b> - Januártól nem fogadják be a nulla százalékos kezdőrészlettel indított autófinanszírozási hitelkérelmeket.

Miskei Anita

A Magyar Lízingszövetséggel folytatott egyeztetések eredményeként 2009. január 5-étől új szabályozást léptet életbe a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a gépjármű-finanszírozási konstrukcióknál a jelenlegi nulla százalék helyett 20 százalékos minimum önrészt, a 120 hónapos futamidő maximum 96 hónapra csökkenését, valamint a finanszírozó cégek számára az ügyfél fizetőképességének alaposabb megvizsgálását írja elő - közölte a Magyar Lízingszövetség. A PSZÁF nem kötelező jellegű, de azokra a gépjármű-finanszírozási konstrukciókra, amelyeket a hivatal kockázatosnak ítél meg, 50-100 százalékos többlettartalékot ír elő. A Magyar Lízingszövetség tagjai a magas többlettartalék miatt egyetértettek abban, januártól nem alkalmazzák az alacsony kezdőrészletes, hosszú futamidejű, az évekig csak kamatfizetést kérő konstrukciókat. Az új szabályozás az új konstrukciókra érvényes, a megkötötteket nem érinti. A finanszírozási szabályok szigorodása átláthatóbb feltételeket biztosít. Visszafogja a lakossági autóeladásokat, de csak azok szorulnak ki a vevői körből, akiknek a kezdőrészlet megfizetése is gondot jelent. Változás a PSZÁF útmutatójában, a kezdőrészlet a gépkocsi valós értéke alapján fizetendő, ami új autóknál a listaár kedvezménnyel csökkentett értéke, használt autóknál pedig az Eurotax katalógusban meghatározott érték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!