Gazdaság

2009.04.16. 02:28

Elindul a visszaszámlálás - felfüggeszthetik a lakásvásárlási kedvezményt

Budapest - Július elsejétől valószínűleg nem számolhatnak a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezménnyel a családok. Emiatt a piacon kisebb rohammal számolnak.

Miskei Anita

A gyerekek után járó lakásvásárlási kedvezményt (a szocpolt és a félszocpolt) valamint az állami kamattámogatást július elsejétől felfüggesztenék, emiatt előre hozott vásárlások arányosan nagyobb mértékű visszaesést generálhatnak az év második felében - állítják az Otthon Centrum szakértői. Szűk három hónapja marad annak, aki lakásvásárlás vagy hitelfelvétel esetén élni szeretne még a kedvezményekkel. A lakástámogatások várható júliusi felfüggesztésére normális piaci környezetben hatalmas rohamra lehetne számítani az addig hátralévő hetekben. A válság valószínűleg tompítani fogja ezt a hatást, az előre hozott vásárlásokkal elérhető megtakarítások miatt növekvő érdeklődésre kell számítani a bankoknál és az ingatlanirodákban.

- Jelentős az a réteg, amely a csökkenő lakásárakról szóló híreket hallva, kivárt a vásárlással. Ezek jelenhetnek meg a következő három hónapban, az elérhető kedvezmények megvonása nagyobb jelentőségű lehet, mint a jövőben realizálható árkedvezmény - hangsúlyozta Kühne Kata, az Otthon Centrum Franchising Kft. ügyvezető igazgatója.

A megszorító intézkedések hatására júliustól nagy visszaesésre lehet számítani a lakáspiacon. Aki részesülni szeretne az akár több millió forint vissza nem térítendő támogatásokból, az alacsonyabb törlesztőrészletből, annak június 30-áig be kell nyújtania hitelkérelmét - hívja fel a figyelmet az Otthon Centrum. A gyerek után járó lakásvásárlási kedvezmény esetén meghatározható a gyerekes családok vesztesége. Új építésű lakás vásárlása vagy építése esetén egy gyerek után 900 ezer, két gyerek után 2,4 millió, három után 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár jelenleg. Használt lakás vásárlásakor, bővítésekor a támogatás ennek a fele.

- Ez a támogatási forma az elmúlt években ösztönözte a lakásvásárlás előtt álló fiatal családokat. A szocpol mint önerő megszűnése a leginkább rászorult vásárlói réteget szorítja ki a lakáspiacról, ugyanakkor csökken a kockázatos hitelek száma - mondta Kühne Kata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!