Gazdaság

2011.01.04. 16:26

Osztrák aggály a különadó miatt

FMH - Az osztrák kamara szerint diszkriminál a válságadó, s több ponton sérti is az Európai Unió működéséről szóló alapszerződést.

Klecska Ernő

Egy, lapunk birtokába került levél szerint csak az osztrák Spar kereskedelmi nagyvállalatnak 25 millió eurós elvonást jelent a válságadó. Az Osztrák Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Österreich  WKO)  különösen azt sérelmezi, hogy  a külföldi cégeknek arányaiban piaci súlyuknál jóval több adót kell fizetni, mint a magyar láncoknak.  Ezt az EuroCommerce összesítéseire alapozzák.
A WKO szerint  ez az uniós alapszerződés (TFEU) több pontját is sérti:  a 18.  és a  107. cikkelyt, s a 49. és 55. közti szakaszt is. A 107-es szerint  a belső piaccal összeegyeztethetetlen a tagállamok által vagy állami forrásból bármilyen formában nyújtott támogatás, amely bizonyos vállalkozásoknak vagy áruk termelésének előnyben részesítése által torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget,  ha ez érinti a tagállamok közötti kereskedelmet. A  18. cikk szerint a szerződések alkalmazási körében és az azokban foglalt különös rendelkezések sérelme nélkül tilos az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés. A 49-től az 55.  cikkig terjedő, a letelepedési jogról szóló részben lévő szakaszba tartozó szakasz szerint tilos a tagállamok állampolgárainak  egy másik tagállam területén történő szabad letelepedésére vonatkozó minden korlátozás. Ezt a  rendelkezést azokra a korlátozásokra is alkalmazni kell, amelyek képviseletnek, fióktelepnek vagy  leányvállalatnak egy tagállam más tagállamban letelepedett állampolgára által történő alapítására is vonatkoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!