Gazdaság

2011.10.27. 08:48

Maradt a kamat, sérülékeny a forint

A várakozásoknak megfelelően az MNB továbbra sem nyúlt az alapkamathoz, maradt a 6 százalékos irányadó ráta. Elemzőket kérdeztünk a kamatdöntés hatásairól.

Osváth Sarolta

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a kockázatok továbbra is megmaradtak, azonban a forint gyengülési üteme mérséklődött, a CDS-felárak kicsit korrigáltak, és lejjebb ereszkedtek az állampapírhozamok is. Mint elmondta, a legnagyobb veszélyforrást továbbra is az európai adósságválság kezelése jelenti, a német álláspont várható győzelme véleménye szerint nem tud tartós megoldást nyújtani a monetáris unió problémáira. Az elhúzódó feszültségek és az ebből adódó folyamatos kockázatkerülés miatt a hosszú időn át rendkívül népszerű feltörekvő piacok helyzete törékennyé vált. Magyarország ebből a szempontból különösen sérülékeny, hisz a piacon lévő állampapírok közel felét külföldiek birtokolják, és ők további hangulatromlás esetén eladásokba kezdhetnek, ami hirtelen forintgyengülést és ugrásszerű hozamemelkedést eredményezhet.

Orosz Dániel, az AXA csoport magyarországi stratégiai elemzési igazgatója szerint sem okozott meglepetést a kamat változatlanul hagyása, de mivel a kockázatok egyértelműen felfelé mutatnak, egy pesszimistább forgatókönyv szerint nem kizárt már rövid távon sem a kamatemelés, ugyanakkor az időzítése nagy kérdés. Egyelőre érthető, ha az MNB rövid távon inkább a kivárás politikáját folytatja - mondta -, még akkor is, ha a pénzpiaci derivatív eszközök egy ideje már egyértelműen beárazzák a kamatemelési várakozásokat. Mivel a kamatpolitika a jegybank egyik legerősebb fegyvere, így csak akkor nyúlnak hozzá, ha a forinthoz kapcsolt eszközök kockázati megítélése rendkívüli mértékben romlik tovább vagy a magasabb kockázati felárak időben elhúzódnak. Ennek jelenleg kevés a valószínűsége, de létező forgatókönyv - hangsúlyozta. Abban az esetben elkerühető, ha az eurozóna vezetői kezelik az égető görög likviditási problémákat és képesek hitelesen tartható ütemterv szerint felgöngyölíteni az adósságkrízist. Fontos, hogy ne összecsapott megoldás szülessen, hanem végre kirajzolódjon a fenntartható eurozóna-kormányzás. - Ezt nevezhetjük akár a fiskális unió valamilyen formájának is, de a lényeg, hogy képes és hajlandó legyen közös eurokötvény-kibocsátásra - mutatott rá elemzőnk.

- A sérülékenységünket fokozza, hogy a közeljövőben esély van hazánk leminősítésére, amivel besorolásunk a befektetési kategória alá kerülne. Az adóemelések miatt a gyenge növekedés ellenére emelkedő, a célt jóval meghaladó infláció újabb kockázati tényező lehet, de jelenleg ez jelenti a kisebb problémát. A forint gyengülésének megfékezésére a devizapiaci intervenció lehetősége hazánk esetében korlátozott, a rögzített árfolyamon történő előtörlesztés és az elkövetkező év során devizában lejáró nagyarányú államadósságunk miatt, így további jelentősebb piaci hangulatromlás esetén az MNB számára csak a kamatemelés maradhat -  mondta Bebesy Dániel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!