Gazdaság

2012.03.02. 07:22

Az adóellenőr fizet a próbavásárlásoknál

FMH - A próbavásárlásoknak nagyon szigorú szabályai vannak. Az egyik legfontosabb mindenképpen az, hogy az elfogyasztott árut vagy igénybe vett szolgáltatást az ellenőröknek minden esetben ki kell fizetniük.

Klecska Ernő

A próbavásárlással, próbaszolgáltatás igénybe vételével megvalósuló nyugta-, számlakibocsátási kötelezettség teljesítésére irányuló ellenőrzések során az adóellenőrök nem okoznak, nem okozhatnak anyagi veszteséget az adózóknak, minden alkalommal, mindenért fizetnek. Nagyon fontos, hogy próbavásárlás esetén az ellenőrzési jogosultságot a próbavásárlás befejezésekor az adóellenőrnek megbízólevéllel igazolnia kell - tájékoztatott  a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Fejér Megyei Adóigazgatósága.

Amennyiben az adóellenőrök valamilyen terméket vásárolnak próbavásárlás keretében és azt a bemutatkozás, az ellenőrzés tényének felfedése után eredetiben, érintetlenül visszaadják az értékesítést végző személy részére, akkor az köteles a terméket visszavenni és az  árát visszatéríteni.

Ha az adóellenőrök a vásárolt terméket elfogyasztják, vagy szolgáltatást vesznek igénybe, az elfogyasztott termék vagy igénybe vett szolgáltatás  kifizetett  ellenértékét természetesen nem kérik vissza, tehát az az adózónál marad - mutat rá az adóhivatal.

- Az adóhatóság a szolgáltatás nyújtásával foglalkozó adózóknál a nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítését  életszerűen  olyan módon tudja ellenőrizni, hogy az adott szolgáltatást az adó-ellenőrök ténylegesen igénybe is veszik. Ilyenkor azonban minden esetben ki is fizetik a szolgáltatás ellenértékét, anyagi veszteség ebből eredően nem éri, nem érheti a vállalkozókat - szögezték le a szakértők.

A számlakibocsátás szabályai a NAV honlapján itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!