Gazdaság

2013.05.27. 12:57

Nyúlszőrrel törnek be a piacra

Cece – Sikeres az a mintaértékű nyúltenyésztő program, melyet az országban elsőként indítottak el tavaly a Start munkaprogram keretében a településen. A közmunkások ebben a programban valódi értéket állítanak elő, sőt, hosszú távon nyereséget is hozhat a helyiek, s az önkormányzat számára.

Klecska Ernő

A megye déli térségében hosszú ideje gondot jelent az alacsony foglalkoztatottság. Sok a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú család, ami a térség önkormányzataira több terhet, felelősséget ró. Minden faluban, községben arra törekednek, hogy a közmunka programok keretében hosszabb-rövidebb időre munkahelyeket teremtsenek. Mindenütt más és más a recept. Cecén azt szeretnék, ha hosszú távon teremtene a program megélhetést a helyieknek. S erre minden esélyük megvan - vélekedett Varga Gábor, a település polgármestere, a térség országgyűlési képviselője.

Völgyi Tímea bemutatta azt a nyúlbundát, melyet dizájnerek terveztek meg és készítettek el, a nemesprémek között is megállja helyét, egyébként 760 ezer forint az értéke (Fotó: Lovász Lilla)

- A 2012 márciusában indult Start munkaprogramban 92-en vesznek részt, s további 100-110 olyan cecei ember van, aki járadékra jogosult, de például egészségi állapota miatt nem tudjuk foglalkoztatni. A munkanélküliség tehát jelentős probléma, de ennek a programnak éppen az a célja, hogy fejlődési pályára álljon, s a későbbiekben is megélhetési lehetőséget teremtsen a cecei családoknak – mondta Varga Gábor.

Kiemelte, a településen nagy hagyományai vannak a zöldség- és gyümölcstermesztésnek, közel száz éve foglalkoznak már vele, s tettek szert ismertségre is. – Ez azonban szezonális, ha megnyújtható is például a fóliasátrak alkalmazásával, egész évben nem biztosít munkát, megélhetést. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a tevékenységet az állattenyésztéssel egészítjük ki. Így választottuk a nyúltenyésztést. Volt azonban csapda is, nem tudtuk, lesz-e olyan közmunkás, aki vállalja a hét végi munkavégzést, s találunk-e olyan szakembert, aki képes szakmailag felügyelni a programot, a csapatot.  Végül technikumot, agráregyetemet végzett fiatal szakemberek személyében érkezett segítség, illetve rátaláltunk a felvidéki Nagy Vilmosra. Akinek szakmai tapasztalataival nem csak azt tanuljuk, miként, s milyen nyulakat kell tenyészteni, hanem azt is, hogy milyen piacokra törhetünk be a nyúlszőrrel, illetve a bio minőségű húsnyúllal – mondta Varga Gábor.

Hozzátette, céljuk, hogy a közmunkások olyan képzettségre és tapasztalatra tegyenek szert, hogy a későbbiekben akár őstermelőkként, vállalkozókként maguk folytassák tovább a nyúltenyésztést, melyben az önkormányzat minden segítséget megad.

Nagy Vilmos szerint a cecei közmunkások jó nyúltenyésztők, képzettek, eredményes őstermelőkké is válhatnak (Fotó: Lovász Lilla)

Nagy Vilmos kiemelte, mára a ceceiek megtanulták az állattenyésztést, a gondozást, s azt is felismerték, milyen nagy piacon van igény a nyúlszőrre.  – A kilencvenes években Magyarországon 15 millió nyulat tenyésztettek, ma 4,5 milliót, azaz van igény a tenyésztésre, ráadásul a nyúlszőr értékes, a nemesprémeket helyettesíti – mondta Nagy Vilmos. Hozzátette, bundát, s apróbb kiegészítőket készítenek a nyúlszőrből, Magyarországon pedig a bőr kikészítése kiváló minőségű, nagy rá a kereslet a piacon. Így Cecén akár 20-25 családnak is munkát teremthet hosszú távon a nyúltenyésztés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!