Gazdaság

2013.10.29. 12:55

"Szüret" a halastavakon

Rétimajor - Az elmúlt napokban megkezdődött az őszi lehalászás a rétimajori Aranyponty Zrt. halastavain.

Dávid Erzsébet

- A társaság cikolai, soponyai és rétimajori halastavainál összesen mintegy 400 hektárról takarítjuk be a téli, kora tavaszi eladásra, illetve a tógazdaságokba való betelepítésre szánt halakat. A kifogott pikkelyesek egy része a tározó tavakba kerül, a többit az ország különböző területein levő halgazdaságok használják fel tavaik halállományának bővítésére - mondja Lévai Ferenc, a zrt. elnök-vezérigazgatója.

Halországban mintegy harminc szakembernek - halászoknak, a válogatást, szállítást és a rétimajori halboltban eladást végző dolgozóknak - ad munkát az őszi lehalászás.

Legkorábban a halászok kezdik a napot, ők már kora hajnalban vízre szállnak. Pontos ütemterv szerint szállnak meg egy-egy tószakaszt. Kivetik a 120-140 méteres óriáshálót, majd egy idő múlva fokozatosan 50- 60 méterre szűkítve a kört, a part felé húzzák. Ahogy mind szorosabbra zárul a háló a beletévedt pikkelyesek körül, úgy lesz egyre látványosabb és persze nehezebb is a halászok munkája, partközelben ugyanis már szinte pezseg a víz a hálóban rekedt nagy mennyiségű hal ficánkolásától. Az Aranyponty tavai jó hozamokkal fizetnek az idén is, egy-egy hektárról átlagosan ezer kilogramm pontyot, kárászt, harcsát és busát halásznak le.

A kifogott zsákmány a mázsálás után óriáskádakba, azokból pedig a tárolókba, illetve a tógazdasági szállító járművekbe kerül.

A munka valamennyi műveletét nagy gonddal végzik a gazdaság szakemberei, hiszen még a szokottnál is fontosabb, hogy kiváló minőségű halat vigyenek a piacra. Az év első felének magas takarmányárai és a bevezetett útdíj ugyanis jelentősen csökkentették a halászati ágazat eredményességét. Az Aranypontynak például a más években megszokottnál 40 millió forinttal kellett többet költenie az idén takarmányra. Ezt pedig az árakban nem tudja érvényesíteni, egy kilogramm halhúsért átlagosan 580-600 forintot kap.

A kiürített halastavak nem sokáig maradnak lakók nélkül: utánpótlásként 150 hektárra már a következő hetekben egy-két nyaras állományt telepítenek. Úgy tervezik, hogy az első kemény fagyok beálltáig dolgoznak, s ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor lesz is a munkára még elég idejük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!