Gazdaság

2015.04.14. 11:53

Múltidéző: Felnőni a feladatokhoz! A többlet munkáslétszám érezteti hatását

Fejér Megyei Hírlap - 1977. augusztus 3-án írt Gabnai Gábor a bicskei megnövekedett munkáslétszám hatásáról. A gyorsan fejlődő település a hirtelen létszámemelkedést nem tudta követni. A bicskei járási áfész próbálja megoldani a problémát.

Kovácsné Hamberger Brigitta

A bicskei erőműprogram, a bányafeltárások, az autópálya építés és a vasúti rekonstrukció miatt jelentkező többlet munkáslétszám már most érezteti hatását a kereskedelemben és a vendéglátóipari forgalomban egyaránt. Egyelőre tavasz óta mintegy 1000 ember, új dolgozó állt munkába a járási székhelyen, már ez a tény is nem kis feladatot jelent a Bicskei Járási Egyesült Áfésznek.

Erről beszélgettünk Gondos Lászlóval, a járási áfész kereskedelempolitikai osztályának a vezetőjével. Elmondta, hogy az említett néhány hónap alatt 12 százalékkal nőtt az élelmiszerforgalom, 11 százalékkal a vendéglátóipar árbevétele, ezen belül 54 százalékkal nagyobb a tavaszi időszakénál a melegétel forgalma.

A bicskei Kék Csillag vendéglő. Itt is megkétszereződött az előfizetéses ételforgalom. Fotó: Fási László

– Van olyan önkiszolgáló boltunk, ahol az eddigi hét végi húsáru szállítás 350 kiló volt, most pedig már a 600 kiló is majdnem kevésnek bizonyul. A Kék Csillag vendéglő tavaly 400 főre főzött délben előfizetéses ebédet, most pedig naponta már nyolcszázan étkeznek ott.

A forgalom növekedése beruházásokat is kíván. Hogy jó színvonalon tudja a megye eme – forgalom alapján jelenleg ötödik helyen álló – szövetkezete biztosítani 3-4 év múlva is az alapellátást, az attól is függ, mit tesznek a dolgozók ma.

– Föl kell nőnük a feladatokhoz – fogalmazott Ágoston László, az egyesült áfész párttitkára. – Ezt tartjuk szem előtt, mielőtt döntünk sok kérdésben. Sokszor nem tudja elképzelni a vásárló, mekkora küzdelem eredménye például az, hogy ma már az ellátási területünkhöz tartozó mindegyik községben kapható zacskós tej. Vagy az, hogy minden községben legalább egy üzletben van hűtőpult. A bicskei üzletekbe ma már mindenütt nyitás előtt kiszállítják a sütőipari termékeket.

– Egy hónapon belül, augusztus 20-a tiszteletére élelmiszerboltot nyitunk az autópálya főmérnökség bicskei telepén. Ugyancsak az alkotmány ünnepére készül el a piactéren a zöldségboltunk, és az áfész lacikonyhája. A legnagyobb létesítményünk pedig Bicske központjában egy új, 600 négyzetméteres ABC lesz – sorolja az osztályvezető.

A Bicskei Áfész saját erőből nem képes előteremteni a pénzt minden új létesítményhez. A központi szervek – SZÖVSOSZ, VOSZK stb. – összefogására, támogatására is szükség van. Hogy rohamosan javuljon az ellátás, ahhoz a partner vállalatok megértésére, jó hozzáállására is szükség van. Megértette a bicskeiek gondját a Fejér-Komárom megyei Tejipari Vállalat, a sütőipar bicskei üzeme, az Állatforgalmi és Húsipari Vállalat, csupán a FÜSZÉRT-tel kell néha hadakozniuk. Az eddigi tíznaponkénti szállítások helyett a vállalat javaslatára néhány üzletbe csak 14 naponként szállítanak nehéz-árut (sót, cukrot, lisztet stb.) de a kéthetenkénti feltöltés is akadozik.

Sajnos, többnyire korszerűtlen az üzlethálózat, kicsi a boltok raktártere. Az előbbre lépés nem megy egyik napról a másikra. Az áfész vezetői azonban időben felmérték a tennivalókat. Még három évük van, hogy erősödjenek, fejlődjenek, „városi ellátást" nyújtsanak a nagyközségben. Úgy látszik, ez menni is fog: összefogással!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!