2017.01.25. 16:01
Fontos a sok vitamin - A déli gyümölcsök közül mindent megelőz a mandarin
Székesfehérvár - Az emberek általában önmagában fogyasztják ezt az édes gyümölcsöt, pedig számos felhasználási módja van.
- Ilyenkor, a nagy hidegre való tekintettel, igencsak fogy a narancs és a mandarin. Lényegében a vitaminpótlás miatt viszik ezeket a terményeket, és kelendőbbek, mint a banán vagy az alma. Ráadásul a mandarint még a narancsnál is többen veszik, valószínűleg a magas C-vitamin-tartalma mellett az édes ízének köszönhetően - meséli Gődér Zsuzsanna árus. Ahogy tapasztalja, leginkább magában fogyasztják ezt a gyümölcsöt, leszámítva néhány esetet.
A mandarint édes íze miatt szeretik - mondja Gődér Zsuzsanna
Fotó: Szanyi-Nagy Judit
- Sokan salátát készítenek belőle, ritkán pedig húsételekhez használják - mondja. Pedig a mandarin héja a cukorbetegek számára hatékony: egy ebből készített főzettel segít a vércukor szintjének csökkentésében. Emellett a belőle készített olaj a különféle görcsökre, asztmára, súlyos köhögésre, vagy akár a görcsös hasmenésre is gyógy-ír lehet. Ezek a déli gyümölcsök rendkívül egészségesek a szervezet számára, vitamintartalma alapján a mandarin a harmadik helyen áll: csupán a citrom és a narancs előzik meg. Található benne vas, kalcium, magnézium, foszfor és B-vitaminok is.
Burgonya/kg 130-250 100
Vöröshagyma/kg 149-198 130
Fokhagyma/kg 1500-1800 1400
Fejes káposzta/kg 148-159 150
Kelkáposzta/kg 199-398 450
Zöldség gyökér/kg 698-898 550
Sárgarépa/kg 148-228 170
Saláta/db 248-300 290
Paradicsom/kg 698-998 840
Paprika/kg 698-1298 750
Cékla/kg 200-500 220
Sütőtök/kg 148-249 180
Alma/kg 298-398 220
Körte/kg 499-598 460
Banán/kg 298-399 360
Narancs/kg 298-368 220
Mandarin 268-348 299
Savanyú káposzta/kg 350-400 300
Dió/kg 1990-2490 2500
Mák/kg 750-998 1200
Tojás/db 30-45 32