Bulvár-celeb

2023.05.27. 09:00

Ennél menőbbet elképzelni sem lehet: íme, a magyar cowboy, aki Európát már meghódította

Szalontai Zoltán élete kisgyerekkora óta a lovak körül forog.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Nagyapja csikós volt, ménest őrzött a hatvanas években Borbáspusztán a Vörös Csillag TSZ-ben, Zoltán is mindig rajongott a lovakért. 

Gyerekkorunkban mindenki cowboy akart lenni vagy lovas indián. Aztán teltek-múltak az évek és én szoftverfejlesztő lettem. Viszont a 90-es években találkoztam ezzel a sporttal. Megtetszettek a külsőségek, de a tevékenység is. 2000-ben megalakult Magyarországon az első hivatalos egyesület és szakágként bekerültünk a Lovassport szövetségbe

– emlékezett a 66 éves Zoltán, aki  nyugdíjas vállalkozóként ma is dolgozik, de már több ideje jut kedvenc sportágára. 

Forrás: Ripost/olvasói fotó

A western lovaglás a munkalovaglásból alakult ki, abból, ahogyan a lóval dolgoznak a farmokon, őrzik, terelgetik, válogatják a szarvasmarhákat, haszonállatokat. A sportág szabályait Amerikában fektették le - írja a Ripost.

"Több kategóriája van a sportágnak, amit én csinálok, az a Cutting kategória. A marhacsordából a lovasnak el kell különítenie, «ki kell hasítania» egy bocit, és közben nem szabad használni a szárat, hanem a kezünket a ló sörényén kell tartani. Két és fél perc áll a versenyző rendelkezésére, ha ez alatt akár két centit is megemeli a kezét, az már mínusz pont. Lábbal, testtel és tekintettel kell irányítani a lovat. Az eredményes versenyzéshez legalább heti öt edzésre van szükség” – mondta a bajnok.

Forrás: Ripost/olvasói fotó

A versenyeken Open kategóriában indulnak a hivatásosak, a kiképzők, az oktatók, akik ebből élnek. A nonpro, azaz nem professzionális kategóriában bárki elindulhat, aki nem lovaglással keres pénzt.  Ebben a kategóriában azért, hogy a kezdők ne azokkal mérjék össze a tudásukat, akik már régóta versenyeznek, vannak úgynevezett „limited” kategóriák: 1000. 2000, 15.000, 50.000, 250.000. Ez azt jelenti, hogy ennyi dollárnál kevesebbet nyert eddig a versenyző. A versenyeken ugyanis nevezési díj és pénznyeremény is van - ez egyben ranglista is.

"A mi sportágunkban minden Amerikából jön, a világhírhez ott kell nyerni, de Európában már elismert versenyző vagyok" – árulta el Szalontai Zoltán, aki egyedüli magyar lovasként képviselte hazánkat a csehországi Roupovban április végén megrendezett 4NCHA nemzetközi cutting versenyen. 

Mr. Scathouse nevű lovával megnyerte a nonpro kategóriát, valamint Big Island lovával a Limited 15.000 amateur kategóriát. Két héttel később Kiskunfélegyházán az országos bajnokság első fordulójában két számban is indult, egy első és egy második helyezést ért el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!