Bulvár-celeb

2 órája

Vigyázzon, mert hamarosan darazsak lepnek el mindent!

Augusztus végén komoly darázsinvázió várható Magyarországon, köszöhetően az idei igen meleg nyárnak.

MW

Már most sok a darázs, de a nyár vége felé egyre többen lesznek

Forrás: Getty Images

A darazsak folyamatosan jelen vannak hazánkban, ám azt kevesen tudják, hogy az előfordulásuk nagyban függ a klímahelyzettől, a felmelegedő időjárási viszonyok hatásától, illetve szűkebb értelemben az adott év időjárásától is. Ugyanakkor előbb-utóbb meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy sokkal több darázzsal kell majd együtt élnünk a jövőben - írja cikkében a Magyar Nemzet.

"Idén a korábbi évekhez képest megnövekedett a nagy méretű darázsfajok elterjedése és jelenléte a hazai portákon, kertekben" – mondta el Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök a Teol.hu kérdésére. 

Magyarországon a darazsak elszaporodásának oka a tartós meleg, igaz ez a lódarazsak megnövekedett számára is

– közölte a szakértő.

Residential house with a Common wasp hive (Vespula vulgaris)
A kisebb darázsfészkek esetében sem árt az óvatosság
Forrás: Getty Images

Egyre többen vannak

A hőség hatására a rovarok intenzíven tudtak elszaporodni, és amennyiben a felmelegedés és idő előtti tartós meleg lesz a jellemző, fel kell készülni a darazsak nagyobb számú megjelenésére. 

A szakember hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet aggasztó, ugyanis augusztus végére a darazsak tömeges megjelenése akár kritikus mértékűre is kiterjedhet. 

"Az elmúlt két-három évben nem kedvezett ilyen mértékben az időjárás a rossz hírű rovaroknak, ezt abból is lehetett érzékelni, hogy több volt a szúnyog és a csapadék is" – mutatott rá Vörös Géza.

Van értelme darázsirtót venni?

A szakértő hozzátette: ha azt látjuk, hogy a darazsak egy adott pontra, felületre leszállva közlekednek, akkor ott biztos, hogy fészek található. A lakosság számára hozzáférhető készítmények csak olyan kisebb méretű és kevesebb egyedszámú darázsfészkek irtására alkalmasak, amelyek elérhető helyen helyezkednek el. A rejtett fészkek esetében ugyanis már nem megfelelők vagy gazdaságosak ezek az irtószerek. 

A kezelt területen újabb darázsfészek abban az évben már nem alakul ki, mert az irtószer hatására vagy az évszak okán már nem építenek ugyanoda a rovarok.

Young woman at home using air spray
Házilag is próbálkozhatunk a kiirtásukkal, de nem minden esetben hatásos
Forrás: Getty Images

Ne féljünk tőlük!

Mint a szakértő elmondta, alapvetően nem helyes félni a darazsaktól. Nagyon hasznosak is tudnak lenni, ha nem az ember közvetlen környezetében vannak, csak éppen valamivel "rosszabb a marketingjük", mint a méheknek.

A darazsak több kilométeres távolságokat berepülnek, hogy élelmet, folyadékot és a fészek építéséhez szükséges anyagokat gyűjtsenek. Amikor ilyen nagy távolságokat járnak be, időnként muszáj megpihenniük is. A pihenő darazsat ne keverjük össze azzal, amelyik éppen a fészekbe igyekszik visszatérni - mondta a szakértő.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!