Bulvár-celeb

2 órája

„Hányat alszunk karácsonyig?” Ezért érzékelik másképp a gyerekek az idő múlását

A tudósok kiderítették, miért múlik lassabban az idő a gyerekek számára.

MW

A gyerekek másképp értelmezik az idő fogalmát

Forrás: Shutterstock

Részben választ adhat a kérdésre az a magyarázat, hogy egy 10 éves gyermek számára 1 év az egész életének 10 százalékát, a tudatos emlékezetének pedig 15-20 százalékát teszi ki. 

Egy 50 évesnek viszont az 1 év a felidézhető életének kevesebb mint 2 százaléka.

Egy másik érdekes feltételezés abból a tényből származik, hogy a kisgyermekek szívverése és légzése gyorsabb, mint a felnőtteké, így a kicsik agya hamarabb reagál, ezáltal pedig az objektív időben több tudatos élményt tudnak átélni.

játék gyerek hinta
A gyerekek időérzéke egészen más, mint a miénk
Fotó: Shutterstock / illusztráció

A kutatók azt is megállapították, hogy az idő múlásának tartama és sebességének megítélése külön alakul ki az emberekben. E kettő csak később találkozik, amikor a gyerekek megértik a sebesség és az időtartam közötti kapcsolatot.

Az időészlelés tehát valamikor az óvodáskor és a felnőttkor között billen át. A gyerekek az iskolában ismerkednek meg az abszolút, azaz órával mért idő fogalmával, innentől kezdve pedig életüket áthatja a folyamatosan múló idő, függetlenül attól, hol vannak és mit csinálnak – derül ki a Tények.hu cikkéből.

 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!