Bulvár-celeb

18 órája

Filléres praktikával lehet megelőzni a szívinfarktust

A megoldás kulcsa: egy gramm só, és ezzel nemcsak a szívinfarktust, de számos betegséget el lehet kerülni.

MW

Napi öt gramm só ajánlott, ennél több már egészségügyi kockázattal jár

Forrás: Shutterstock

Fotó: Anatoliy Cherkas

A BMJ Nutrition, Prevention & Health című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók a kínai felnőttek egészségügyi adatait vizsgálva úgy becsülik, hogy

 a napi sófogyasztás mindössze egygrammos csökkentése elegendő ahhoz, hogy kilencmillió stroke és szívroham legyen megelőzhető 2030-ig. Mivel ezek közül mintegy négymillió eset valószínűleg halálos kimenetellel járna, ez az egyszerű, „egy gramm só” intézkedés rengeteg életet menthet meg.

A szakemberek a legfrissebb statisztikákat gyűjtötték össze a lakosság méretéről, a sófogyasztásról, a vérnyomásról és a betegségek arányáról. Kiderült, hogy Kínában az átlagos napi sófogyasztás 11 gramm, ami jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 5 grammot.

A sóbevitel csökkentésének egészségügyi hatásaira vonatkozó korábbi becslések elavult vagy más módon megbízhatatlan adatforrásokat használtak, és nem vették figyelembe a sócsökkentés több éven át tartó, a vérnyomásra gyakorolt hosszabb távú hatását – mondták a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak, amit az Origo idéz.

On,A,Wooden,Table,Lies,A,Glass,Salt,Shaker,With
Mindössze egy gramm sóval megelőzhetjük a szívrohamot
Fotó: snezhana k / Forrás: Shutterstock

A kutatók az egygrammos csökkentés mellett két másik forgatókönyvet is vizsgáltak:

a napi 3,2 grammos csökkentést (ami 30 százalékos csökkenést jelent az átlaghoz képest) 2025-ig, valamint
a sófogyasztás csökkentését az ajánlott napi 5 grammra 2030-ig.

Mindössze egy gramm só lehet a titok nyitja

Az új kutatások szerint ha ezeket a célokat elérjük, akkor a szisztolés vérnyomás becsült csökkenése miatt akár kétszer annyi szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő haláleset is megelőzhető lehet. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy a sócsökkentésnek több éven keresztül következetesnek kell maradnia.

Más kísérletek folyamatban vannak vagy nemrég fejeződtek be: ezek az alacsony nátrium-, magas káliumtartalmú sópótlókkal, egészségneveléssel és az éttermi beavatkozásokkal vannak kapcsolatban, amelyek közül néhány már ígéretes eredményeket mutatott

– írják a kutatók, kiemelve, hogy a halálesetek negyven százalékát a szív- és érrendszeri betegségek okozzák Kínában, és az urbanizáció, valamint az ezzel járó, feldolgozott és elvitelre szánt ételek fogyasztásának növekedése az egyik fő tényezőnek számít.

Bár a tanulmány szerzői csak a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetséges csökkenését vizsgálták, eredményeik mégis azt sugallják, hogy a sófogyasztás csökkentése számos más előnnyel is járna. A túl sok sót például bizonyos ráktípusokkal és különböző veseproblémákkal is összefüggésbe hozták már, így csak nyerhetünk azzal, ha arányos mértékben spórolunk vele.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!