2021.09.02. 19:00
A pezsgő lehet a borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége
A következő években kiemelt termék lehet a magyar pezsgő, ebben rejlik a hazai borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége – hangsúlyozta az agrárminiszter a III. Pezsgőkonferencián, a Fejér megyei Etyeken.
Etyek, 2020. szeptember 3. Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselõ, Feldman Zsolt mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs államtitkár és Rókusfalvy Pál borász (b-j) a második alkalommal, Gondolatok a buborék körül címmel megrendezett pezsgõkonferencián Etyeken 2020. szeptember 3-án. MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI
Fotó: Illyés Tibor
Nagy István rámutatott, Magyarországon a pezsgőkészítés és -fogyasztás a reneszánszát éli, ami elsősorban az etyeki borászoknak köszönhető. Úgy vélte, a jövőben az Etyek-Budai Borvidék csúcsterméke lehet a pezsgő, s az országban még teljesen ismeretlen, pezsgőre szabott eredetvédelem kialakításával ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozícionálhatják.
A miniszter szerint a magyar borászok mindig is élen jártak az innovációban, jellemzően az elsők között találták meg, hogy miként lehetséges új termékekkel a fogyasztók asztalára kerülni, illetve felismerték a megváltozott fogyasztói szokásokat, miszerint a világ egyre inkább keresi az üde, fiatalos pezsgőket.
Mint mondta, éppen emiatt
kiemelten támogatja a kormány a magyar pezsgőkészítőket, mert az ország jó hírét viszik a világba.
Nagy István arról is beszélt, hogy sok kihívás érte az ágazatot az elmúlt másfél évben. A kormány a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelőket 2020 után idén is segíti, méghozzá másfél milliárd forintos támogatási keretből. Ezen túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés jegyében, uniós forrásból lepárlási támogatást biztosít azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni termékeiket – mondta a tárcavezető.
Rókusfalvy Pál etyeki borász, a Pezsgőkonferencia főszervezője kiemelte: a változásokat észlelniük kell, érteniük kell az új világ nyelvezetét, amiben nagyon számítanak a fiatalokra, ugyanis velük együtt kell felépíteniük a jövőt.
– Ez az új nyelvezet az övék lesz, ők tanítják majd meg a borászoknak – fogalmazott.
Úgy vélekedett, hogy a magyar pezsgőkészítőknek színes palettájukkal jó esélyük van, hiszen
a világ a friss, gyümölcsös borok, rozék és a buborékok felé mozdult el.
A borász emlékeztetett arra, hogy Etyeken Törley József kitalálta a műfajt, majd 20 évvel ezelőtt az etyeki borászok követték és megkezdték a pezsgőkészítést egymással együttműködve. Eddig is tanultak a legjobbaktól, most pedig a hegyközség példamutató támogatásával Champagne-ból hoztak egy fiatal borászt, aki a következő 4-5 hétben a tudásával, a laboreredményekkel és mintavételezéssel segíti az etyeki borászok munkáját.
Borítókép: Az előző Gondolatok a buborék körül címmel megrendezett pezsgőkonferencia Etyeken 2020. szeptember 3-án, balról jobbra: Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Rókusfalvy Pál borász