Fogyasztóvédelem

15 órája

A pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében - közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

MW

Tanszereket vásárol gyerekeivel egy nő a szeptember eleji iskolakezdésre készülve egy belvárosi papír-írószer szaküzletben Budapesten

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A tájékoztatás szerint az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján információhoz lehet jutni a kiadástervezésről, a beiskolázási és egyéb támogatásokról, a körültekintő hitelfelvételről.  

A jegybank emellett idén kiemelten felhívja a figyelmet a digitális elővigyázatosságra, főként az iskolakezdéshez szükséges eszközök online adásvétele során.

A közleményben hangsúlyozták, az iskolakezdés pénzügyi kérdés is. 

Érdemes tájékozódni az igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatások lehetőségéről, illetve az egyetemi hallgatók, főiskolások a pályázati lehetőségeiről. 

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tartós betegséggel érintett gyermekek esetében külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre. Az egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezők a pénztárból is fizethetnek bizonyos iskolai költségeket, így ruházatot, tankönyvet, vagy taneszközt, tanulónként évente legfeljebb 266 800 forintig. Ugyanez az összeghatár számolható el a 25 év alatti, magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményben tanulmányaikat folytató hallgatók esetében a tandíjak, térítési díjak, kollégiumi díjak, albérleti díjak esetében is.   

A közlemény szerint az MNB szórakoztató formában is eljuttatja a fogyasztókhoz a legfontosabb gyakorlati tippeket, ismereteket. A "Pénztárcabarát iskolakezdés" kampány kvízjátéka segítségével tesztelni lehet a tudást a témában.   

Az iskolakezdés pénzügyi kérdéseinek megválaszolásához az MNB közösségimédia-felületein, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, illetve az MNB ügyfélszolgálatán is lehet segítséget kapni - közölte a jegybank.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában