Eredmények

2024.07.31. 10:48

Rendületlenül az európai élmezőnyben jár a magyar gazdaság növekedése (videó)

A kedvezőtlen körülmények ellenére is negyedikek vagyunk az Európai Unióban.

MW

A magyar GDP bővülési üteme többek között megelőzi Németországot, Ausztriát, Svédországot vagy épp az eurózóna és az Európai Unió egészének növekedését is (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mmnutt Ztudio

A magyar gazdaság az idei második negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, mellyel az Európai Unióban adatot közlő országok közül a negyedik helyen található – derül ki a statisztikai összesítésből, mi szerint ezzel a magyar GDP bővülési üteme többek között megelőzi Németországot, Ausztriát, Svédországot vagy épp az eurózóna és az Európai Unió egészének növekedését is – derül ki  Világgazdaság cikkéből.

A lap rámutat: hazánk gazdasági teljesítménye a maga 1,3 százalékos bővülésével az uniós átlagot kétszeres mértékben múlta felül, hiszen az Európai Unió összességében csak 0,7 százalékos növekedést ért el az Eurostat adatai szerint. 

Az eredmény értékét növeli, hogy mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogya kedvezőtlen külső körülmények, valamint a háború elhúzódása visszafogja hazánk iparát és a fogyasztói bizalom erősödését.

A tavalyi évhez képest az adatot közlő tagországok közül három esetében is csökkent a gazdasági teljesítmény, így Írországban 1,4, Lettországban 0,4, míg a hazánk szempontjából kifejezetten fontos Németországban 0,1 százalékos zsugorodás volt tapasztalható. Ausztriában és Svédországban pedig stagnált a gazdaság.

Varga Mihály: idén 1,8-2,2 százalékkal, jövőre 3,5 bővülhet a magyar gazdaság

Idén 1,8-2,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, jövőre pedig a 3,5 százalékos növekedés mindenképpen elérhető – mondta a pénzügyminiszter szerdán a TV2 Mokka című műsorában.

Varga Mihály szerint „jó hír” európai összevetésben az éves növekedés, Portugáliát és Spanyolországot leszámítva mindenkit megelőzött Magyarország a második negyedéves növekedési adatok alapján.

Hozzátette: az orosz–ukrán háború még mindig rányomja a bélyegét az európai gazdaságokra, ahogy a versenyképességi problémák és a magas energiaárak is hatással vannak rájuk. A német gazdaság gyengélkedése a magyar gazdaságot is lehúzza, a német modell jelentős kihívásokkal küzd, válságban van – jegyezte meg. Remélhetőleg a következő félév már arról fog szólni Németországban is, hogy nulla fölé kerül a gazdaság növekedése, és ez „meg tudja húzni” Európát is.

A jövőt illetően a tárcavezető optimista, mert minden nemzetközi felmérés  jelentős növekedést jósol a magyar gazdaságnak. Az év második felében bővülni fog a gazdaság, ugyanakkor meghatározó lesz, hogy mi történik Amerikában.

Varga Mihály közölte: 3,5 százalékos növekedés 2025-ben mindenképpen elérhető, idén 1,8-2-2 százalékos növekedés reális. A növekedést támogatja a reálbérek emelkedése, amely 9 hónapja tart, emellett bővül a fogyasztás is. „Javuló optimizmust lehet feltételezni”, stabilak a növekedési kilátások – fejtette ki.

A hitelminősítőktől május-júniusban befektetésre ajánlott kategóriát kapott Magyarország, a júniusi kormányzati intézkedések segítik a pozitív értékelések fenntartását ősszel is – mondta Varga Mihály.

Az eredeti cikk további részletekkel IDE KATTINTVA olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában