EU

2 órája

Varga Mihály: a magyar elnökség célja az uniós versenyképesség erősítése (videó)

Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az unió versenyképessége erősödjön, hiszen a globális versenyben Európa egyre inkább lemarad a tőkepiacokat és hatékonyságot tekintve – jelentette ki a pénzügyminiszter Brüsszelben kedden.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozik az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését megelőzően a sajtó képviselőinek Brüsszelben július 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Varga Mihály, az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését megelőzően a versenyképesség növelését nevezte a legfontosabb gazdasági kérdésnek.

Kiemelte, az Európai Unió gazdasági kilátásait jelentős geopolitikai bizonytalanságok jellemzik, melyet az ellátási láncok töredezettsége, a nyersanyagárak alakulása vagy a nemzetközi gazdasági környezet problémái tovább nehezítik. Mindezek ismeretében Magyarország célja, hogy Európa mint kontinens, valamint az Európai Unió javítani tudja versenyképességét egyebek mellett a fejlesztések, kutatások, infrastruktúra-beruházások és a zöld átállás támogatásával, valamint a digitális átállással – magyarázta. A versenyképesség növekedése az állampolgárok jólétéhez és az európai gazdaság ellenállóképességéhez is hozzájárul – hívta fel a figyelmet.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, 

Magyarország jelentős összegeket fizet azért, hogy déli határának védelmét biztosítani tudja. Az elmúlt években legkevesebb 700 milliárd forintot költött a határvédelemre.

Közölte: arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vegyen részt ebben a finanszírozásban, azonban ennek teljesítésére konkrét lépés nem történt.

Czomba Sándor: a foglalkoztatás bővítése hozzájárul a versenyképesség növeléséhez

Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célkitűzése, hogy a foglalkoztatás bővítésével is biztosítsa az európai versenyképesség növelését – jelentette ki kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben.

Czomba Sándor, a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) ülését megelőzően újságírók előtt emlékeztetett: a július elsején kezdődött magyar uniós elnökség a versenyképesség fenntartását, növelését tűzte ki céljául, amelyben a foglalkoztatáspolitikának nagyon fontos szerepe van.

Elmondta, amíg Magyarország a foglalkoztatási és a munkanélküliségi adatokat tekintve 2010-et megelőzően az utolsó helyek egyikén foglalt helyet a tagországok sorában, addig mára az Európai Unió első hét tagállama között van. A pozíció, illetve az elért eredmény megtartásához számos olyan intézkedésre van szükség, amelyek segítik és bővítik a foglalkoztatást, noha a munkaerő-tartalékok kimerülőben vannak – jelezte.

Meg kell tehát találni azt a munkaerő-tartalékot, amely az országhatárokon belül rendelkezésre áll – mondta. Meg kell találni azt a nagyjából 300 ezer embert, aki munkakeresőből munkára késszé tehető – emelte ki. A versenyképesség növeléséhez tehát a munkás kezek mellett a szükséges tudás megszerzésének biztosítására is szükség van – hívta fel a figyelmet.

Magyarország a keddi tanácsülésen szakpolitikai eszmecserét kezdeményez majd a fogyatékossággal élők társadalmi befogadásának elősegítéséről és a szakminiszterek jóvá kívánják hagyni az Európai Szemeszter országspecifikus ajánlásainak foglakoztatási és szociális fejezeteit – tájékoztatott Czomba Sándor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában