Egyeztetés

3 órája

140 ezer forinttal emelkedne a minimálbér három év alatt

A kormány továbbra is elkötelezett a kötelező legkisebb bérek érdemi emelése mellett – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

MW

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A kötelező legkisebb bérekről szóló tárgyalások jelenleg zajlanak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretében. Még korai lenne találgatásokba bocsátkozni, hogyan alakul a minimálbér összege az elkövetkezendő években, hiszen messze nincs még vége az egyeztetéseknek és itt nem a kormányzat diktálja a tempót – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Jelezte, az EU minimálbér-irányelv átültetésével kapcsolatos tárgyalások is folyamatban vannak, amelyek irányt szabnak a közeljövő történéseinek a bérfronton. A minimálbér emelésénél mindig elsődleges szempont, amivel a VKF minden tagja egyetért, hogy ne veszélyeztesse a foglalkoztatásban elért eredményeket, vagyis ne okozzon elbocsátásokat. 

Czomba Sándor rámutatott: a valóságot legjobban tükröző képet az effektív minimálbér mutatja, ami a garantált bérminimum és a minimálbér súlyozott átlaga.

Az effektív minimálbér összege 306 ezer forint körül van, mely euróra átszámítva a 17. helyet jelenti, a V4-ek tekintetében a második helyen áll, Romániát pedig megelőzi.

Úgy látja, az effektív minimálbér sokkal reálisabb képet fest, hiszen Magyarországon a minimálbéresek száma csekély, a garantált bérminimumon jóval többen dolgoznak, így a súlyozás mindenképpen szükséges a valós kép érdekében.

A tárgyalások iránya, hogy a mindenkori átlagbér 50 százalékára kell emelni a minimálbér összegét, ami 2027-re valósulhatna meg. Hozzátette: a 444-en írtakkal ellentétben az nem bruttó 50 ezer forint emelést jelentene három év alatt, hanem – figyelembe véve a konvergenciaprogram előrejelzését – nagyjából 140 ezer forintot, ami ambiciózus vállalásnak tekinthető. Úgy véli, egyes sajtóorgánumok időnként előszeretettel példálóznak azzal, hogy a román minimálbér magasabb a magyarnál. Szerinte a valóságot nagymértékben eltorzítja a magyar minimálbér összegét összehasonlítani a román minimálbérével, hiszen keleti szomszédunknál sokkal több embert foglalkoztatnak a kötelező legkisebb bérelemen, mint hazánkban.

Romániában a munkavállalók több mint negyedét, mintegy kétmillió embert foglalkoztatnak minimálbéren, miközben Magyarországon ennek a töredékét.

Czomba Sándor szavai alapján a kormány tehát azzal számol, hogy 2027-ben a bruttó átlagbér 800 ezer forintra emelkedhet, azaz a következő három évben évente nem nettó 11 ezerrel, hanem nettó 30 ezer forinttal nőne a nettó minimálbér összege.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában