Energia

2 órája

A Mol elindította a termelést a régió legnagyobb kapacitású zöldhidrogén-üzemében

A Mol százhalombattai finomítójában megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöldhidrogén-üzeme, a létesítmény évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöld hidrogént állít itt elő, amelyet az üzemanyaggyártás során használnak fel - tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: siekierski.photo

A közleményben felidézték: a Mol-csoport áprilisban adta át új százhalombattai üzemét, és az elmúlt időszakban végrehajtották az üzem termelésbe állításához szükséges feladatokat, egyebek mellett elvégezték a szükséges nyomáspróbákat, a folyamatirányító rendszer ellenőrzését, az elektrolizáló cellák behelyezését és bekötését a rendszerbe, valamint üzembe helyezték a vízkezelő rendszert is. 

Az amerikai Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem. 

Az amerikai cég innovatív és megbízható technológiát kínált a Mol számára, a tiszta hidrogén előállítására optimalizált hidrogéngenerátorok alkalmazásában csaknem 50 éves működési tapasztalat áll rendelkezésre 

- közölték. 

A közlemény idézi Horváth Ádámot, a Mol-csoport Új és fenntartható üzletágak igazgatóját, aki kifejtette: 

a zöld hidrogén tiszta és sokoldalú energiaforrás, amelyet ma még az üzemanyaggyártásban használnak fel a vállalat karbonlábnyomának csökkentésére, de a tervek szerint hamarosan már közvetlenül a közlekedési szektorban is lehet majd találkozni vele.

 A zöld hidrogén előállítása és felhasználása innovatív módon segíti az okos zöldátmenet megvalósítását, amely a Mol stratégiájának alapvető célja - jelezte. Hozzátette, hogy Százhalombatta után Pozsonyban és Rijekában is terveznek hasonló üzemet, amelyek közül az utóbbi 2026-ban kezdheti meg működését. 

A 22 millió euróból elkészült új üzem több mint 25 ezer tonnával csökkenti a Dunai Finomító szén-dioxid-kibocsátását évente. 

Az új technológiával fokozatosan kiváltható a földgáz alapú gyártási eljárás, amely jelenleg a Mol-csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki - írták a közleményben. 

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 2730 forinton zárt kedden, az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 3090, a legalacsonyabb 2558 forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában