HUMDA

2 órája

Egész Európa jövőjét meghatározhatja a hidrogéntechnológia

A hidrogén technológiai sokfélesége, valamint az ökoszisztéma-szemlélet alapvető fontosságú ahhoz, hogy Európa sikeresen megvalósíthassa fenntarthatósági céljait, hangzott el a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Nyári Egyetemén Zalaegerszegen. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója elmondta, hogy a hidrogén nemcsak egy energiaforrás, hanem egy olyan lehetőség, amely a mobilitás dekarbonizációját és az ipar zöld átalakítását is elősegítheti – olvasható az ügynökség lapunkhoz eljuttatott közleményében.

MW

Forrás: HUMDA

Az Úton a sikeres európai hidrogén ökoszisztéma megteremtése felé háromnapos rendezvényen az ügynökség mélyrehatóan foglalkozott a hidrogéntechnológia jövőjével és annak hazai lehetőségeivel. A nyitónapon a hidrogén értéklánc felépítése, szerdán a hazai és nemzetközi kutatási projektek, a záró napon pedig a nemzetközi gyakorlatok, hidrogén alapú együttműködések kerülnek a középpontba – ismertette a közlemény. 

A karbonmentes és karbonszegény módon előállított hidrogén egyik fő felhasználási területe lehet a közlekedés Forrás: HUMDA

A hidrogénértéklánc valamennyi szereplőjének együttműködése, az innováció és a szinergiák kihasználása lesz az, ami a sikeres ökoszisztéma alapjait megteremti

 – emelte ki a rendezvényen Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója. 

„Nem lehet kétségbe vonni a hidrogéngazdaság fejlődését és terjedését. Nagyon sokoldalú a felhasználása és a meglévő rendszerek is tudnak kapcsolódni a hidrogéngazdasághoz. A karbonmentes és karbonszegény módon előállított hidrogén egyik fő felhasználási területe lehet a közlekedés. A szektorban azonban figyelni kell rá, hogy a tervekhez képest lassabb a felfutási dinamika, világszerte a tervezett beruházások 8 százalékban hozták meg a konkrét beruházási döntést. Ez azt jelenti, hogy figyelni kell a versenyképességre, de lényeges, hogy gyors eredményt egyetlen technológiától sem lehet várni, így a hidrogéntől sem, azonban folyamatosan haladunk előre és Magyarország is jelentős szerepet játszik ebben” – hívta fel a figyelmet nyitóbeszédében Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

A Nyári Egyetemen mutatkozott be a Greennovátor magazin is, amely új nézőpontokat és információkat kínál a zöld innovációk világából. A néhány hét múlva a nagyobb újságárusoknál is kapható kiadvány a HUMDA fő tevékenységei köré tartozó zöld és innovációval kapcsolatos témaköröket és az ezekhez kapcsolódó újdonságokat járja körbe szakértők segítségével, közérthető módon. A lapot bemutató kerekasztalbeszélgetésen Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. igazgatósági elnöke hangsúlyozta, hogy a Greennovátor elindításánál az ismeretterjesztés és a szemléletformálás volt az elsődleges cél. 

„A magazin nem közvetlenül a HUMDA munkáját és eredményeit mutatja be, hanem azoknak a területeknek az átfogóbb megközelítését tűztük ki, amelyekkel foglalkozunk és amelyeken komoly szakmai tudással rendelkezünk. Nem egyoldalú, hanem a reális összkép megismerésére törekszünk” – fűzte hozzá az igazgatósági elnök.

A hidrogén mint energiahordozó sok kivételesen előnyös és néhány problémás tulajdonsággal rendelkezik. A közlekedésben történő felhasználás is már régóta foglalkoztatja az emberiséget. Mindeközben az elérendő célok, a megvalósítás technológiája és a hidrogén előállítása és tárolása néhány évtized alatt óriásit változott. A mobilitási felhasználás motivációja először inkább az olajkészletek végessége volt, de tovább növelte ezen megoldás vonzerejét, hogy a hidrogén felhasználása a hagyományos belső égésű motorok által kibocsátott káros anyagok közül a szén-monoxid, az égés után megmaradó szénhidrogének és a részecskeemissziót önmagában megszünteti

 – mutatott rá Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense. 

A Nyári Egyetemen számos szakmai szervezet munkáját és eredményeit ismerhette meg a több tucat résztvevő. Egy pályalátogatáson pedig megismerkedhettek a ZalaZONE Járműipari Tesztpályával, amely a magyarországi autóipar K+F kapacitás megerősítéséhez járul hozzá – zárul a kommüniké.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában