Krimi

2024.05.30. 12:55

Sóoldat helyett fertőtlenítőt adtak a betegnek, aki belehalt: felfüggesztettel megúszhatják

Egy 43 éves nő halt bele a tévedésbe. A hibázó orvos ráadásul eltitkolta a tévedést, a szerencsétlen beteg 12 napig szenvedett, mire meghalt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olena Yakobchuk

2020. május 3-án egy 43 esztendős csurgói asszonyt nőgyógyászati panaszokkal vettek fel a szigetvári kórházba. Másnap laparaszkópiás műtétet végeztek a betegen, s ennek során a beavatkozást végző szakorvos fiziológiás sóoldat helyett fertőtlenítőszert fecskendezett a beteg hasüregébe - írja a bama.hu.

A horrorisztikus tévedésre úgy kerülhetett sor, hogy az operáció előtt a két műtőssegéd a műtő eszközeinek fertőtlenítésére használt vegyszert vitt a műtőbe. 

A raktárban 5 literes kannában állt a fertőtlenítőszer, ezért egy kisebb, eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegbe töltötték át. Ezt az üveget a műtő előterébe vitték, ahol a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó kocsira helyezték, majd erről megfeledkeztek. Végül sóoldat helyett tévedésből ezzel, az eszközök fertőtlenítésére szolgáló anyaggal mosták át a páciens hasüregét.

A Pécsi Törvényszék 05. 30-i közleményében azt írta, rögtön a műtétet követően észlelték a tévedést, amikor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

A sértett ezt követően az éjszakai órákban rosszul lett, majd 2020. május 5-én rendkívül rossz állapotba került. A harmadrendű vádlott többször megvizsgálta, infúziót és sürgős vérképet rendelt a részére. 

A sértett reggelre közvetlen életveszélyes állapotban volt, így a harmadrendű vádlottnak tudnia kellett, hogy a fertőtlenítő szer bekerült a sértett hasüregébe, de ezt még mindig nem jelentette az osztályvezető főorvosnak és nem kezdeményezett azonnali reoperációt. A sértett ezt követően a kórház intenzív osztályára került, majd a sebészeti osztály vezetője reoperációt hajtott végre a betegen. A harmadrendű vádlott a műtét során asszisztált, de ennek során és az azt követő konzultáció alkalmával sem tájékoztatta a résztvevő orvosokat a történtekről.

A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év - négy évre felfüggesztett - fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap - egy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, míg a szakorvosra másfél év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki. A súlyosabb büntetésben részesülő műtőssegédet és a szakorvost emellett két-két évre eltiltották foglalkozásuk gyakorlásától is.

Az ítélet nem jogerős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!