Krimi

2024.10.25. 03:05

Vigyázat! Tízszer annyi gombamérgezés volt eddig októberben, mint máskor

Májátültetésre vár egy asszony Ipolyvecén, mert gyilkos galócát evett. Rengeteg gombamérgezés történt idén.

MW

Gyilkos galócából pár falat elég ahhoz, hogy tönkretegye a májat

Forrás: Mushroom Observer

Boros Lajos gombaszakellenőr társaságában jelentkezett be a Mokka riportere a Normafáról a csütörtök reggeli adásban. A természet ősszel bőségesen kínálja a gombákat, ám néhány dologra ajánlott odafigyelniük a laikusoknak.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy nem célszerű feltúrni az avart, ugyanis az erdőben úgyis láthatóvá válnak a szedhető példányok. Ezt követően Boros Lajos bemutatott a nézőknek több gombafajtát is, és kiemelt hangsúlyt helyezett a mérgezőkre.

Mint mondta, a legveszélyesebb mind közül a gyilkos galóca, amelynek legfőbb ismertetője a bocskora, amely azonban a hegyvidéki területekkel ellentétben a homokos talajon nem látszik, így fokozottan óvatosnak kell lenniük a gombászóknak.

A hártyás gallérra és a fehér lemezekre is rámutatott, mint tipikus jegyekre, a kalap színéről ugyanakkor elárulta, rendkívül változatos lehet, vagyis a fehértől a sötétzöldig bármilyen előfordulhat.

A napokban Nógrádban, Ipolyvecén kapott mérgezést a gyilkos galócától egy nő. Az intenzív osztályon várja a májátültetést. A gombát vásárolta.

Mivel egy kevéssé gyakorlott gombászó valószínűleg nem ismer fel mindent, amit egy szakértő, nagyon fontos bevizsgáltatni a begyűjtött példányokat, ugyanis legrosszabb esetben akár halált is okozhat az elfogyasztásuk. 

A gombaszezonban nemcsak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy az általuk gyűjtött gombát minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!