így már 40 van

2019.09.20. 19:13

Öt elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke

A csárdás, a verbunk tánc, a magyar népi vonós zenekari formáció, a tojásírás hagyománya, és a nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlata került be idén a jegyzékbe.

Ungvr, 2015. prilis 29. Helyi ifjsgi tncegyttes csrdst mutat be az ungvri Sznhz tren 2015. prilis 29-n, a tnc vilgnapjn. MTI Fot: Nemes Jnos

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

„A jó megőrzési gyakorlatok regisztere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége tevékenységében zajló népi kézműves szakmai tudás átörökítésének modelljével bővült” – jelentette be a művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár Kaposváron.

Fülöp Péter a kulturális örökség napjai programsorozat országos megnyitóján emlékeztetett rá:

az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt a világ kulturális javainak megmentése, az érintett közösségek örökségének tisztelte, nemzeti, nemzetközi szintű tudatosítása érdekében.

Kiemelte, hogy az UNESCO jegyzékében négy magyar vonatkozású örökség, a mohácsi busójárás, a matyói népművészet, a magyar solymászat és a kékfestés,

a nemzeti örökség jegyzékében az öt újabbal együtt immár negyven elem szerepel.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: közös társadalmi cél, hogy Magyarország 2030-ig azon öt európai ország között legyen, ahol a legjobb élni. Ennek eléréséhez komoly előrelépésre van szükség a családok, családtámogatások, a gazdaságfejlesztés terén, emellett azonban képesnek kell lennünk megerősíteni, megvédeni és a jövőnek átadni a kultúránkat.

„Magyarország összetartó ereje a kultúra és a nyelv, ezt a kultúrát kell megerősíteni, megvédeni” – hangoztatta. Hozzátette, a kulturális örökség napjain – amely idén 500 helyszínen zajlik – „képesek vagyunk megmutatni” azt, amink van és úgy „megtölteni lélekkel”, hogy a következő nemzedék is a sajátjának érezze.

„A következő generációk felépíthetik ebből a saját kultúrájukat, de nem mindegy, milyen kultúrát építenek fel” – fogalmazott. Szavai szerint a jövő kultúrája bennünk lakozik, ezért arra kérte a hallgatóságát, meséljenek a gyermekeiknek, unokáiknak, mondják el azt, amit a magyarságról, a magyarság kultúrájáról tudnak.

Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kulturális örökség napjai keretében Kaposváron örökségsétákat tartanak, bemutatják a szellemi kulturális örökség jegyzékére felkerült értékeket. Az érdeklődők láthatnak zenei és táncos produkciókat, ételeket kóstolhatnak, találkozhatnak kalocsai népművészekkel és mások mellett mohácsi busókkal is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában