Táncos magyarok

2024.06.01. 11:00

A horvát tengerparton és egy szlovén városkában lép fel a Magyar Állami Népi Együttes

Horvátországba és Szlovéniába készül a Magyar Állami Népi Együttes. Június 2-án monarchia egykori népszerű üdülőhelyén, Abbáziában (horvát nevén Opatijában), másnap a hangulatos szlovén kisvárosban, Semičben lépnek fel.

MW

A Táncos magyarok című produkcióval mutatkozik be a Magyar Állami Népi Együttes

Forrás: MÁNE

Fotó: Dusa Gábor

Az elmúlt évi fiumei, zágrábi és a 2020-as muravidéki sikeres vendégszereplések folytatásaként a Magyar Állami Népi Együttes ismét a két szomszédos országban lép fel. Ezúttal Abbáziában (horvát nevén Opatijában) június 2-án a fesztiváljairól híres Gervais Központban, másnap a szintén fesztiváloknak otthont adó semiči Kulturális Központban találkozhat a közönség az együttessel. A programsorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben – a Petőfi Kulturális Program részeként – valósulhat meg. A zágrábi és a ljubljanai Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ mind a helyszínek kiválasztásában, pedig a szervezésben hathatós segítséget nyújtott.

Tavaly Fiumében és Zágrábban léptek fel a Magyar Állami Népi Együttes táncosai
Fotó: Dusa Gábor / Forrás: MÁNE

„Táncos magyarok, ez az előadás címe – avat be a programba Mihályi Gábor együttesvezető. – Igyekeztünk egy olyan nagykamara-előadást összeállítani, amely a változó helyszíneken is megállja a helyét. Ezúttal is természetes számunkra, hogy ne csak magyar, hanem nemzetiségi táncok is megjelenjenek az összeállításban. Ezzel is követjük a Szent István-i Magyarország szellemiségét: az ezeréves együttélés nyomán a nemzetiségekre szellemi és kulturális társakként tekintünk.”

Az együttes mintegy harmincöt fővel – tizenkét pár táncossal, hatfős zenekarral és műszaki személyzettel kerekedik útra. Jóllehet nem sok szabadidő áll rendelkezésükre, de a tervek szerint az utazók Opatijában megkoszorúzzák az Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök, külügyminiszter lakhelyén álló emléktáblát.

Az elmúlt évben az Együttes számos sikeres turnén vett részt: szeptemberben a Magyar Rapszódia című összeállításával a kínai Langfang városában egy rangos fesztiválon lépett fel két alkalommal, november 10–16. között pedig Erdélyben, öt város hat helyszínén vendégszerepelt.

Az együttes vezetősége a vendégszereplések tervezésében is előretekint. Szent István napja környékén Kolozsvárra indulnak az idén bemutatott Nagyvárosi vándorok című összeállítással, októberre pedig egy újabb kolozsvári fellépés lehetősége is szóba került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában