Kiállítások

2024.06.18. 10:52

Múzeumok Éjszakája – fővárosi programajánló (videó)

Június 22-én különleges tárlatvezetésekkel és kiállításokkal várják a fővárosi intézmények a látogatókat az idén huszonkettedik évfordulóját ünneplő programsorozatra. Cikkünkben összegyűjtöttük a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat budapesti helyszíneit.

MW

Június 22-én lesz az idei Múzeumok Éjszakája

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Múzeumok Éjszakája programsorozathoz idén is több budapesti intézmény csatlakozott. A fővárosban rengeteg helyszínen is várják a kicsiket és nagyokat június 22-én, szombaton.

Korhű ruhás tárlatvezetés, koncertek és gyermekprogramok a Liszt Múzeumban

Idén is részt vesz a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozaton a Zeneakadémia Liszt Múzeuma, ahol szombaton jelmezes tárlatvezetés, koncertek és múzeumpedagógiai foglalkozások várják az érdeklődőket

Az Andrássy úton található intézmény állandó kiállítását 16 óra és éjfél között lehet megtekinteni a rendezvény részeként, 19 és 21 órakor korhű ruhába öltözött munkatársak mutatják be a Liszt Ferenc egykori lakásában található legérdekesebb tárgyakat, bútorokat, képeket és hangszereket 

A gyermekeket 16 és 20 óra között zenés-játékos múzeumpedagógiai foglalkozások várják, a koncertek pedig egészen késő estig követik egymást, a program előtt az erkélyről Kovács Tamás trombitafanfárja hívja a közönséget.

A tájékoztatás szerint délután a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének fiatal zongorista növendékei lépnek fel Liszt, Chopin, Schubert, Bartók és Csajkovszkij műveivel, ezt követően Korossy-Khayll Csongor hegedűművész, Devich Gergely csellóművész és Balogh Ádám zongoraművész játszik Mozart- és Dvorák-triókat, majd a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikál névadójuk mellett Arenszkij, Holst és Bantock szerzeményeiből.

Késő este a Zeneakadémia Ének Tanszékének hallgatói lépnek színpadra áriákkal és dalokkal, mások mellett Monteverdi, Bach, Händel, Mozart és Brahms kompozícióiból válogatva.

A részletes műsor ITT olvasható. A rendezvénysorozatra érvényes karszalag pedig megvásárolható a Liszt Múzeum jegypénztárában vagy IDE KATTINTVA online is.

A labdarúgás hagyományait is körüljárják a Néprajzi Múzeum programjai

Az idei év közös témájához, a labdarúgáshoz kapcsolódó kiállítással, előadással is készül a Múzeumok éjszakára a Néprajzi Múzeum, ahol emellett koncertet, gyerekelőadást és épületbejárásokat is szerveznek.

A nyár első része labdarúgó Európa-bajnokság jegyében telik, ezért gyűjteményének széles palettáját kihasználva a múzeum június 22-i programjainak egy részét a foci köré szervezi

Lesz például gombfocibajnokság, majd előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a magyar vidéki labdarúgás hagyományairól, valamint az Életre, halálra címmel egy mexikói vallási rituáléról, amelynek végén a „mérkőzés” résztvevőit feláldozták.

A Néprajzi Múzeum nagyszínpadán Rostás Móni és a Gypsi Mood's, a Los Andinos, és a Cimbaliband ad koncertet. Az Üsztürü zenekarral zenés tárlatvezetésen lehet részt venni, de meg lehet hallgatni Balogh Gusztáv és Horváth Márk gitárművészek előadását is, amelyet az Istennel talállak, testvérem. Cigány történetek című kiállításban tartanak.

Az Istennel talállak, testvérem! - Cigány történetek című kiállítás részlete a budapesti Néprajzi Múzeumban
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás:  MTI

A készülő Citeravilág című kiállítás kulisszatitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők, a Szent Iván éjszakájának hagyományaira épülő játékos, mesés gyerekfoglalkozásokat pedig tánc és zene kíséri majd. Ez része lesz a délutántól induló családok éjszakája programjainak, amelyen Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona interaktív mesejátéka, vagy a Laniakea Színház kisgyerekeknek szóló előadása mellett kalotaszegi tájkollázsokat, amazóniai emlékképeket is lehet készíteni, vagy fejtörőket megoldani, esetleg körülnézni a népek piacán.

Ferencz Marcel építész épületbejárásokra hívja a közönséget, az Étel-rejtők című programon a kerámiateret lehet bejárni, de lesz flashmob, a hallássérültek jelnyelvi tolmácsolással kiegészített, a külföldiek pedig angol nyelvű tárlatvezetéseken vehetnek részt. A KV Társulat színházi előadásán keresztül kiderül, miként vált „kétlelkűvé” Erdős Kamill cigánykutató, Nagyabonyi Emese színművésznővel pedig az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 című kiállítást lehet bejárni.

Különleges tárlatvezetések és két új kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sokszínű programkínálattal, egyebek mellett különleges tárlatvezetésekkel, akusztikus koncertekkel, családi programokkal, két új kiállítással, a Múzeumkertben pedig kertmozival várják az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakája alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) és tagintézményeiben.

Az közleménye szerint több családi program is várja a nagyközönséget a Múzeumok éjszakája alkalmából: az Ásó-kapa-nagyharang című eseményen egy felfedező füzet segítségével a családok 500 éves szerelmek nyomába eredhetnek a Magyar Menyasszony kiállításon, valamint megismerkedhetnek az esküvői hagyományokkal és viseletekkel is.  

Magyar menyasszony című kiállítás  Magyar Nemzeti Múzeumban 
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás:  MTI

A családok a Kincskereső programon megismerhetik a Múzeumkert rejtett zugait, a pártakészítő-workshopon pedig a Magyar Menyasszony kiállítás díszes pártáiból inspirálódhatnak és elkészíthetik saját pártáikat is.

Az óvodás korosztály a Magyar Nemzeti Múzeumban az Ősi kalandok című programon meséken keresztül az ősember földjét és a rómaiak világát, a Tündérországi kalandok elnevezésű programon pedig a török hódoltság időszakát, valamint az erdélyi fejedelmek és a magyar királyok udvarát ismerheti meg. Mátyás király palotájában pedig három próba várja a gyerekeket Lovagi kalandok című programon.

Rejtélyes Pest-Buda címmel nyomozós élőmúzeumi programot tartanak a Múzeumkertben, melyen az érdeklődők 19. századi főváros izgalmas hétköznapjaiba utazva, detektív szerepébe bújva városi legendák és rejtélyek nyomába eredhetnek – írják.

A részletes programkínálatról bővebb információk IDE KATTINTVA találhatók.

Kiállítászáró programokkal is készül a Kiscelli Múzeum

A Budapesti Filharmóniai Társaság a Templomtérben, a Határtalan design kiállításban ad a cseh zenei évéhez kapcsolódó kamarakoncertet, amelynek műsorán Bach, Gubaidulina és Dvorák műveket hallhat a közönség.

A Határtalan design kurátorai 2009 óta dolgoznak együtt Góbi Rita táncművésszel, akinek társulata most a Perdül című térspecifikus, fúziós előadást mutatja be a kiállítás tereiben. Emellett szerveznek ékszer workshopot is a kiállításhoz kapcsolódva, amelyre előzetes regisztráció szükséges. Az ékszerek újrahasznosított anyagból készülnek majd.

Határtalan design kiállítás a Kiscelli Múzeumban
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

A Pro forma kiállításhoz kapcsolódva Horváth Krisztina közreműködésével régi fotókat hasznosítanak majd újra egyszerű, kézműves technikákkal, hímzéssel, ragasztással, áztatással, vagy festéssel.

Tematikus tárlatvezetésekre is várják a közönséget. A Határtalan design kiállításban a kortársékszer-szekció több mint 100 darabos válogatását mutatják be a kurátorok és az ékszertervezők, a Pro forma kiállítást Tombor Zoltán fotográfus mutatja be az érdeklődőknek, Egy gyűjtemény titkai - Revízió a BTM Fővárosi Képtár Festménygyűjteményben című programot Molnárné Aczél Eszter művészettörténész vezeti majd, többféle tematika mentén pedig épületsétát vezet Perényi Roland történész, Rostás Péter művészettörténész, Köblös Péter gyűjteménykezelő és Maczó Balázs etnográfus is.

Meg lehet majd tekinteni a múzeum tízéves, virtuális leletmentő projektjét is, amelynek keretében olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatják be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán, vagy egyáltalán nem látni, és nagy rá az esély, hogy hamarosan meg is semmisülnek majd. Ezekből az épületekből szemezget a Múzeumok Éjszakáján a projekt ötletgazdája, Branczik Márta művészettörténész, a BTM Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa.

A MÁV-Volán 21 helyszínen kínál programokat   

A MÁV-Volán-csoport veszprémi titkos bunkere, a miskolci fűtőház és a hatvani telephely is látogatható a Múzeumok éjszakáján szombaton.

Idén új programokkal is várják az érdeklődőket a vállalatcsoport munkatársai Budapesten, Debrecenben, Domaszéken, Dombóváron, Hatvanban, Kecskeméten, Kelebián, Mártélyon, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Petőfiszálláson, Püspökladányban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben.

Első alkalommal látható Kelebia vasútállomásnál Tapodi Ottó kelebiai lakos magángyűjteménye, a MÁV-Start 150 éves miskolci fűtőháza és a veszprémi vasútállomás melletti titkos bunker. Budapesten megnyitja kapuit a MÁV Archívum, amely ízelítőt ad a vasúttársaság egyedülálló gyűjteményéből, a dokumentumok tárolásának és digitalizálásának műhelytitkaiból.

A hatvani Volánbusz telephelyén retró autóbuszokkal, nosztalgiajárművekkel és közlekedéstörténeti relikviákkal, kiállításokkal, tárlatvezetéssel és hatvani nosztalgiautazással is várják az érdeklődőket.

A MÁV-Volán-csoport országszerte 19 település 21 helyszínén kínál programokat szombat éjszaka

Koncertekkel, tárlatvezetésekkel és felolvasószínházzal is készül a PIM

Szombat délután Pogátsa Zoltán és Kolozsi Pál Péter beszélgetésével veszi kezdetét a PIM programsorozata. A két közgazdász Az álom vége? - klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című időszaki kiállításban felmerülő ökológiai válság témakörét járja körbe.

Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró, a Fenntartható divat kézikönyv szerzője a Szépvilág - Divat és kultúra a reformkori Pesten című új időszaki kiállításhoz kapcsolódóan tart előadást. A PIM udvarán az Ursuslupus kreatív csoport workshopján az intézményben termelődő hulladékokból készíthetnek az érdeklődők könyvjelzőt, irattartót.

Fesztbaum Béla előadásában a New York kávéház mindent látó, mindent halló főpincére elevenedik meg, aki anekdotákat mesél a kávéház leghíresebb irodalmi vendégeiről. Valuska Gábor és Grisnik Petra beszélgetésén keresztül pedig írók dolgozószobájába tekinthetnek be az érdeklődők.

Fellép a Platon Karataev duo és a The Qualitons. Jankovics Péter és Adorjáni Bálint felolvasószínházi előadásában Závada Péter és Tandori Dezső szövegei kerülnek párbeszédbe egymással, Regős Simon ritmikus felolvasóestjén pedig Weöres Sándor művei hangzanak el.

Kurátori tárlatvezetések is lesznek az időszaki és az állandó Petőfi-kiállításban, 16 és 17 órától pedig úgynevezett slow tárlatvezetések indulnak, amelyeken hosszabb idő jut a műtárgyak tanulmányozására.

A Múzeumok éjszakáján nyílik a PIM új közösségi tere, a Szélfogó, ahol egész nap könyvcsere és „múzeumi” turkáló várja az érdeklődőket. Lesznek vetítések az irodalmi chillszobában, a Kisképzős diákok recycled képzőművészeti pop-up kiállítással és upcycled ruhavásárral készülnek a rendezvényre.

Több helyszínen is várják a haditechnika iránt érdeklődőket

A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

A Bálna Honvédelmi Központban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása várja a látogatókat, ahol bemutatják a 175 éves Magyar Honvédséget.

A kiállítás korhű díszletekkel felszerelt tereiben virtuálisvalóság-szimulátorok, airsoft fegyverek és látványos vetítések mutatják be a Magyar Honvédség I. és II. világháborús szerepvállalását. A tavaly nyílt kiállítás idén tavasszal bővült a Tüzérteremmel, amely a magyar tüzérség történetét mutatja be a középkortól napjainkig, a Katonahőseink terme, amelyben bárki böngészheti a Hadtörténeti Intézet és Múzeum veszteségi adatbázisát, így felkutatván ismerősei vagy saját családja katonahőseit. A Hadiereklyéink termének célja pedig a háborúk résztvevőinek emberi közelségbe hozása személyes tárgyakon, relikviákon és történeteken keresztül.

A kiállítás mellett bemutatót tart és interaktív edzéssel várja a látogatókat a Magyar Honvédség Sportszázada, az MH Altiszti Akadémia segítségével megismerhetik az érdeklődők, milyen közelharci felkészítésen vesznek részt a honvédek, a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskoláéval pedig a középkori európai harci művészeteket mutatja be. A Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület középkori fegyverbemutatót tart, vágáspróbával.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Katonák és katonai járművek a a Bálna Honvédelmi Központnál 
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A Bálna szombaton 18.30-tól este 11 óráig várja a látogatókat.

Nyitva lesz a Múzeumok éjszakáján, 17 és 24 óra között a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeuma is, ahol a világhírű magyar katonai térképészet történe­téről szóló kiállítás mellett műszerterem mutatja be tematikusan a térképezés fontos tárgyi eszközeit és nyomtatott dokumentumait. A Magyar Honvédség toborzóinak köszönhetően ki lehet próbálni a lézerlövészetet és „fegyversimogató” is lesz. Bemutatják Kazareczki Noémi Zubovits Fedor őrnagyról írt könyvét, de lesz szavalóverseny és meglepetésprogram a hagyományőrző katonával a főszerepben.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban délután 4 órától éjfélig várják a látogatókat. Az éjszakai kincskereséssel a teljes RepTár bebarangolható; este 8 órától 30 perces zseblámpás éjszakai tárlatvezetések indulnak, ahol érdekes legendákra is fény derül. A beszállókártya megvásárlásával olyan gépekbe engednek betekintést a látogatóknak, amelyekre más napokon nincs lehetőség, így megnyílik a Mi-8P, Mi-9 és a Mi-24 is. A műemlék épületek fényfestést, különleges megvilágítást kapnak.

A Messerschmitt Bf 109 típusú vadászgéppel együtt kiállított Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE repülőgép a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 
Fotó: Komka Péter / Forrás:  MTI

Az Albatrosz Repülő Egyesület a Facebook-oldalán azt írta, hogy a börgöndi repülőtéren várják az érdeklődőket szombaton 14 órától éjfélig. Óránként indulnak a vezetett hangártúrák a gyűjtemény részletes bemutatására, „kinyílik" a Tu-154 és An-2 repülőgép, valamint a Mi-2 helikopter pilótafülkéje, és bemutatják az R-22 Futárt, a legidősebb repülőképes magyar gyártású repülőgépet, de látható lesz a Piper J-3 Cub, a legidősebb repülőképes magyar lajstromjelű repülőgép is. Ki lehet majd próbálni a Góbé vitorlázórepülő szimulátort is.

A Pintér Művek Haditechnikai Parkja Kecelen várja a közönséget szombaton 16 órától 21:30-ig. Itt többek között a Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület magaslégköri ballon- és rakétamodellező szakosztálya tart statikus és dinamikus bemutatót, valamint a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete mentéstechnikai bemutatót.

A HUNOR-programról, a magyar űrhajós kiválasztásáról, kiképzéséről, az űrrepülésről Magyari Gábor Béla űripari szaktanácsadó tart előadást.

A Múzeumok éjszakáján ingyenesen lehet megtekinteni a több mint 3 hektáron elterülő szabadtéri kiállítást, ahol bemutatják a Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjait, a gyerekek military ügyességi próbán vehetnek részt, a „járműnyitogatóban” pedig feltárul többek között a VMiG-21 vadászgép, a T-72 harckocsi, a KamAZ-4310 teherautó és az MT-LBu páncélozott szállítójármű.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában