Tíz nap, három helyszín

1 órája

Megnyitotta kapuit a 33. Művészetek Völgye Fesztivál

A Művészetek Völgye a magyar fesztiválszezon rangidős és abszolút élvonalbeli tagja – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter pénteken Kapolcson, a 33. alkalommal megtartott összművészeti rendezvény megnyitóján.

MW

Fesztiválozók egy veterán Ikarus 311-esen, a Művészetek Völgye zenélő buszán Kapolcs közelében a fesztivál megnyitójának napján, 2024. július 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Navracsics Tibor azt mondta, hogy 

a Művészetek Völgye – amelyet idén július 19. és 28. közt rendeznek – más fesztiválszervezőknek is viszonyítási pont, egyfajta mérceként működik, akár a tematikát, akár a látogatottságot, akár az időtartamot tekintve.

Felidézte: a rendezvény 1989-ben indult és azóta megkerülhetetlenné vált a térség gazdasági életében.

Az elmúlt években egy nagyobb és átfogóbb kulturális eseménysorozathoz, a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz is csatlakozott a fesztivál – emlékeztetett a tárcavezető.

NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszél a 33. Művészetek Völgye összmûvészeti fesztivál megnyitóján Kapolcson 2024. július 19-én
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás:  MTI

Navracsics Tibor hangsúlyozta: most azért dolgoznak, hogy meghosszabbítsák az EKF-évad élettartamát: kihasználva az előző évek kultúrára épült lendületét, kialakítsanak egy új regionális struktúrát, egy új térségi gazdasági modellt, amely lehetővé teszi, hogy Közép-Európa első kreatív régiója legyen Veszprém, valamint a Bakony és Balaton térsége.

Így a Művészetek Völgye nemcsak időben van az elsők közt a magyar fesztiválok közül, de az egyik legfontosabb szereplőjévé válik egy új kísérletnek is, egy kreatív régió megteremtésének 

– jelezte Navracsics Tibor.

 Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója elmondta: 

tíz napon át három településen – Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden - csaknem háromezer programmal várják a fesztiválozókat.

A tíz nap alatt a könnyűzenétől a folk zenén, különböző néptáncokon, kortárs táncokon, újcirkuszi programokon át színházi és más előadásokig „egyfajta kulturális összművészeti olvasztótégelyként” működnek, de a magyar EU-s soros elnökségre reflektáló programjaik is lesznek, továbbá a török-magyar kulturális évadhoz is kapcsolódnak rendezvényeik – tájékoztatott a fesztiváligazgató.

Üdvözölte a fesztivált Márvány Péter Kapolcs, Mohos József Taliándörögd, valamint Győriványi Dániel Vigántpetend polgármestere is. Petrányi Barna, a Pro Progressione alapítója pedig a Művészetek Völgye új helyszínéről, a SzimBio Udvarról beszélt, ahol a művészet és a természet kapcsolatára, azok fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szervezők közlése szerint ország legnagyobb összművészeti fesztiváljára már érdemes akár reggel megérkezni, ugyanis minden nap 10 órától kezdődnek a programok.

A fesztiválozókat arra bátorítják, hogy érkezzenek tömegközlekedéssel, vagy tegyék le autóikat a vigántpetendi, illetve taliándörögdi ingyenes parkolókban és onnan váltsanak a fesztiválkarszalaggal ingyenesen igénybe vehető Csigabuszra a települések között.

A Csigabusz hajnalig jár és összeköti a fesztivált a környező településekkel, Tapolcától Veszprémig. Sőt idén először külön fesztiváljárat indul Budapest és Kapolcs között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában