Bécstől Vancouverig

2 órája

Minden magyarok tánctáborát tartották Kiscsőszön

A magyar diaszpóra számára szerveztek családi néptánctábort a Veszprém vármegyei Kiscsőszön. A július 21-én véget ért Minden Magyarok Tánctáborában mintegy hetven fő vett részt Magyarországról, a külhonból és a diaszpórából.

MW

Az erdélyi Nyárádmagyarós táncaival ismerkedtek a résztvevők

Forrás: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

„A tábor elnevezése a Minden Magyarok Tánca kezdeményezésből fakad, amelyet az egyesületünk szervez minden évben. Erre a találkozóra általában a diaszpórából, valamint a határon túli területekről érkeznek csoportok. A zárótánc maga egy negyedórás-félórás bemutatkozást jelent, ennél viszont jóval fontosabb az erre való felkészülés, az ezt követő együttlét, ismerkedés és közös fotózás. E hagyományból eredt a gondolat, hogy nyáron, amikor a diaszpórában élő magyarság köreiből sokan látogatnak haza, hívjuk meg őket Kiscsőszre, egy tematikus táborba, ahol a házigazda teendőit a kiscsőszi Bozót Néptáncegyüttes látja el” – árulta el az előzményekről Kovács Norbert Cimbi főszervező, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola elnöke.

A gyerekeknek külön programkkal készültek a szervezők
Forrás: Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület

A szervezők idén a bécsi Délibáb Táncegyüttest, valamint a vancouveri Forrás Magyar Néptáncegyüttest köszönthették a Veszprém vármegyei településen, de a Vajdaság is képviseltette magát az óbecsei Fokos zenekarral.

A Minden Magyarok Tánctáborának fő célja a táncoktatás, ezúttal az erdélyi Nyárádmagyarós táncaival ismerkedtek a résztvevők Kovács Gábor és Dajka Ilka vezetésével. Több családi program is várta a Kiscsőzre látogatókat: a gyerekeknek foglalkozásokat szerveztek, igen népszerű volt például a citeraoktatás, a népdal- és tánctanítás, a kézművesfoglalkozások, de olyan egzotikus kalandban is részük lehetett, mint a kígyóbemutató.

Az úgynevezett Parasztolimpia keretében a résztvevők játékos falusi versenyben, bolondos vetélkedőn mérhették össze tudásukat. Esténkén pedig a táncházban gyülekeztek a táncoslábúak. A kamaraszínház is igen népszerű volt, Tóth Péter Lóránt versvándornak tapsolhattak az egybegyűltek.

„Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg a találkozót, nem törekedtünk fesztiválhangulatra, inkább a másikra odafigyelő, nyugodt együttlétre helyeztük a hangsúlyt. A visszajelzésekből ítélve elértük célunkat” – értékelte a tábort a főszervező.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában