Megafilm Service

1 órája

Ványa bácsi – Buborékkeringő: javában zajlik a Csehov-adaptáció forgatása

A Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában, a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő, 90 perces televíziós játékfilm 22 forgatási napja egy helyszínen, Tahitótfalun zajlik.

MW

A Ványa bácsi – Buborékkeringő című televíziós játékfilm hangulata és szereposztása is különleges

Forrás: Megafilm Service

Fotó: Sallak Dóra

A Helmeczy Dorottya–Kálomista Gábor producerpáros nevével fémjelzett televíziós játékfilmben, a Ványa bácsi – Buborékkeringő című Csehov-adaptációban olyan karakterekkel találkozhatunk, akik az önáltatás illúziójában keringve folyamatosan önmagukba botlanak. A helyszín egy szarvasmarhatelep, ahol két férfi verseng egy harmadik férfi feleségének szerelméért – bár egyikük nem is tudja, hogy verseny van. Eldördül két lövés is, de az igazi konfliktusok máshol játszódnak – írja a Magyar Nemzet.

A Ványa bácsi – Buborékkeringő  karakterei az önáltatás illúziójában keringenek
Fotó: Sallak Dóra / Forrás: Megafilm Service

A Ványa bácsi – Buborékkeringő forgatása

Már az első forgatási napokon készült fényképekről is kiderül, hogy a Ványa bácsi – Buborékkeringő című televíziós játékfilm nem a megszokott Csehov-feldolgozás. Mint a Megafilm közleményéből kiderül: a színházi bemutatók, és a színházi környezetet választó filmes adaptációk után, a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásában készülő történet modernizált nyelvezettel és izgalmas környezettel teszi igazán filmessé az eredeti művet.

A készülő film alcíme, a Buborékkeringő, amellett, hogy egy szokatlan szóösszetétel, izgalmas tartalmi asszociáció: a buborék az álmokat, vágyakat, az elérhetetlenséget jelképezi, de mutatja a bezárt belső valóságot is, hiszen a történet szereplői a világtól elzártan élnek a Vojnár major nyújtotta buborékban, egy, a kinti világtól különböző valóságban.

És bár a keringő kifejezi azt a szépséget, amit a tánc nyújt, emellett romantikát, szerelmet ígér, de megmutatja azt a céltalanságot is, amit a címszereplő megél.

Csehov eredeti műve egy helytálló és megkérdőjelezhetetlen művészeti alapot adott számunkra

– mondta el Helmeczy Dorottya producer.

Ennek a tisztelete akkora feladatot rótt ránk, hogy egy nagyon különleges stábot építettünk fel és lettünk annyira merészek, hogy a mai néző számára lefordítsuk a csehovi gondolatot. Napjainkban is releváns, hogy egymás mellett és nem egymással beszélve éldegélünk sok esetben saját karakterünk fejlődése nélkül. Az életnek ezen örökké visszatérő körforgását tálaljuk mi most különleges és fogyasztható módon.

– A rendezővel, Fazakas Péterrel a Fapad című sorozatban dolgoztam először együtt, az akkor megtapasztalt humora és emberismerete lesz az egyik kulcsa ennek a mozinak – tette hozzá a producer.

A film nem a megszokott Csehov-feldolgozás
Fotó: Sallak Dóra / Forrás: Megafilm Service

Kálomista Gábor producer szerint a Thália Színház Télikertjében bemutatott Ványa bá egy teljesen új fordításban azonnal megszólította a színház közönségét.

Kelemen József rendezésében, számtalan kiváló színész közreműködésével szinte az első pillanatban látszott, hogy egy nagyon izgalmas filmet lehet belőle készíteni. Egy kortalan történet mély emberi kapcsolatokról, szerelemről, árulásról. Mindezt Csehov humorával fűszerezve. Izgalmas kihívás filmkészítők számára

– mondta Kálomista Gábor.

Andrónyi Kolos, a Duna csatornaigazgatója kiemelte, hogy a Duna az elmúlt több mint három évtizedes története alatt sokszor, sokféle megvalósításban tűzte már műsorára Csehov művét, de így, magyar környezetben, az ezredfordulós vidéki világba helyezve még soha. – Igazán izgalmas ez a felütés, a sejtelmes alcím pedig mindezt csak fokozza. A feltétel tehát adott, hogy a nézőink a jól ismert csehovi történetnek egy eddig ismeretlen olvasatát láthatják majd a Duna képernyőjén – tette hozzá.

Ványa bácsi, vagyis Iván szerepében Görög Lászlót láthatjuk, partnerei Szervét Tibor (Jakab), Szabó Győző (Doktor), Czakó Julianna (Léna), Molnár Piroska (Rozália), Csarnóy Zsuzsanna (Mária), Martos Hanga (Szonja) és Bede-Fazekas Szabolcs (Csimi) lesznek Fazakas Péter rendező karakterfókuszú filmjében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában