Poétikon

2 órája

Újragondolandó a Harcosok klubja alapvetése (videó)

Az e heti Poétikon vendége Lőrincz P. Gabriella író, költő volt, akit a kárpátaljai történelem múltjáról és jelenéről, valamint a Történetek az árnyékból és az Ahogy világra jöttünk című könyveiről kérdezett a műsorvezető, Viola Szandra.

MW

Lőrincz P. Gabriella író, költő

Forrás: MW

„A mi nemzedékünknek nincs válsága, nincs háborúja, szól a Harcosok klubjának alapvetése, aztán alig 15 évvel később eljött egy újabb generáció, amely már nem a tragédiák hiányában kereste a saját önazonosságát” – idézte Kertész Dávid előszavát a Magyar Nemzet Videa-csatornáján elérhető anyagban Viola Szandra író, műsorvezető.

Viola Szandra író, műsorvezető
Forrás: MW

A beszélgetésből azonban egy-kettőre kiderült, hogy a kárpátaljai magyar irodalmat nem csupán az utóbbi években határozta meg a háború árnyéka.

A háborút az egyéni sorsokon keresztül bemutató novelláskötet ötlete már az orosz ukrán háború első napján felmerült Lőrincz P. Gabriellában, akkor ugyanis épp többedmagával egy irodalmi turnén járt Kárpátalján. Tapasztalataira ekképp emlékezett vissza:

A városban láttuk, hogy az automatákból nem tudnak az emberek pénzt fölvenni, csupán öt liter benzinnel lehetett az autókat megtankolni, nem adtak többet, tehát kitört a pánik, az első napokban volt egy óriási áremelkedés, tehát azt már nem tudom megmondani, hogy mekkora, de képzeljük el azt, hogy nem tudom, egy kiló liszt egyik nap 400 forint, és a másik nap 3000.

A háború kitörése utáni napon azonnal visszafordult az író-csapat, a fellépéseket pedig lemondták. Mint utóbb kiderült, lehet, hogy ezzel a döntésükkel egy fiatal, kárpátaljai, hadköteles korban lévő író életét mentették meg, egy nappal később ugyanis őt már nem engedték volna vissza a határon.

Lőrincz P. Gabriella Ahogy világra jöttünk című könyvének borítója
Forrás: MW

Az azóta felgyülemlett élmények és hírek irodalmi feldolgozása azonban nem volt könnyű feladat, a valóság mozaikjait ezért Lőrincz P. Gabriella másként illesztette össze, fiktív szereplők szájába adta az érzéseket. „Én azzal is tisztában voltam, hogy igazságokat nem írhatok. Ezért nem szociográfia lett, hanem ezért lett ilyen kis rövidprózás kötet, mert azt sem tehetem meg, hogy a földijeimnek bármi bántódása essen azért, mert én épp itt kényelmesen és biztonságosan valami olyat írok, ami nekik árthat” – vallotta a szerző.

Lőrincz P. Gabriella egyébként 37 évesen költözött el Kárpátaljáról. „Ha otthon maradok, akkor a férjem és a fiam is már frontvonalon lenne, vagy már a föld alatt, mivel hadkötelesek. Mindig egy rizikós helyen lesz Kárpátalja, bármi is történik, mert ugye ez a folytonos csatolgatás, először Magyarország volt, aztán Csehszlovákia, aztán Szovjetunió, és aztán megint Magyarország, aztán Szovjetunió, aztán pedig Ukrajna, tehát soha nem volt egy, az a kis pici békés hely azzal a kevés magyarral, aki ott él, tényleg soha nem bántottak senkit a kárpátaljaiak, és mégis mindig egy ilyen hányattatott sorsban volt részük, és tényleg az Isten csodája az, hogy ottmegélnek magyarok a mai napig is” – sorolta el szülőföldje történelmi viszontagságainak sorát az írónő.

Lőrincz P. Gabriella Történetek az árnyékból című kötetének borítója
Forrás: MW

„Az Ahogy világra jöttünk című kötetedből néhány mozzanatot kiemelnék az Ott hagyott élet című versből, amiben ugye így mutatja be azt az otthont, hogy a csapból rozsdás víz folyt, vagy hogy olyan gyenge volt a wifi, hogy eltűnt a külvilág, akkor ugye a légi riadó sem volt ritka, és hát ugye attól is lehetett félni, hogy a frontra viszik az embert. Próbálom kiolvasni ebből a versből, hogy vajon van-e ebben egyfajta nosztalgia mégis, vagy nincs?” – faggatta az Ahogy világra jöttünk című kötet sorai alapján a hazához való érzéseiről a szerzőt a műsorvezető.

„Most már az hiányzik, hogy elmenjek a temetőbe, virágot tegyek a sírjainkra, hiányzik, hogy hogy beszéljek a beregszászi emberekkel a sarkon, a boltban, vagy a központon. De amit látok most a városból, az már egy teljesen másféle, külsőleg is sokat változott a szülővárosom. Más emlékművek vannak, szép, egyébként nagyon sok minden fejlődött is, de már érezhető az, hogy nincsenek ott azok, akikkel én szerettem ott együtt lenni. Akikkel én beregszásziként tudtam ott élni”

– emlékezett vissza legutóbbi hazalátogatásaira Lőrincz P. Gabriella.

„Nagyon megfogyatkozott az ismerősök száma” – egészítette ki az iménti gondolatmenetét, majd hozzátette, jelenlegi lakóhelyén, Nógrád vármegyében is otthon érzi magát, de azért bízik abban, hogy sikerült magával hoznia írásaiban valami különlegeset Kárpátaljából.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!