Négyesfogathajtó-vb

2 órája

Lázár Vilmos: minden idők legjobb vb-jét szervezzük meg

A szervezők szeptember elején ugyanolyan nagy hatású négyesfogathajtó-világbajnokságot akarnak rendezni Szilvásváradon, mint amilyen negyven évvel ezelőtti volt.

MW

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Azt a célt tűztük ki, hogy minden idők legjobb vb-jét szervezzük meg. Ha nem ez a cél, akkor nem is pályázunk

- jelentette ki az MTI-nek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. 

Ez egy jubileumi esemény lesz, mert a csúcsok csúcsa volt az 1984-es, szilvásváradi vb. Fő cél, hogy ugyanolyan nagy hatású legyen ez a vb, mint negyven esztendeje, hogy ez a csodálatos sportág új lendületet vegyen. 

A kettesfogathajtásban 12-szeres világbajnok sportvezető kifejtette, a Nemzeti Rendezvényügynökség a szervező, együttműködő partner a ménesgazdaság, amely a helyszínt és az infrastruktúrát biztosítja, míg a szövetség a szakmai hátteret adja. Hozzátette, az utolsó fázisban mindig az az érzése az embernek, hogy le vannak maradva, de sok nagy világversenyt szerveztek már, így a kiváló, felkészült csapatnak köszönhetően a végére minden össze fog állni.   

"Negyven év távlatából érdemes rápillantani hova változott a fogathajtás. Sokkal inkább előtérbe került a képzettség, az idomítottság, a hajtók technikai tudása, miközben háttérbe szorult a fizikum, bár a szilvásváradi dombokon erre is szükség lesz, mert a pályában vannak jelentős szintkülönbségek, így próbára teszik az állóképességet is. Emellett előtérbe került a biztonság, a lovak jóléte" - mondta az 57 éves Lázár Vilmos, aki ezzel arra is utalt, hogy az 1980-as években ez a sport "tökös, embert és lovat próbáló" volt, amit az mutat, hogy 1984-ben a maratonhajtás veszélyes volt, talán túl nehézre is volt hangolva.   

Négy évtizeddel ezelőtt az első öt helyen magyar hajtó végzett, ennek kapcsán nevetve megjegyezte, a Lázár fivérek is ekkor döntötték el, hogy fogathajtók lesznek. Az 1984-es vb fényét II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg jelenléte is emelte, aki az angol csapat tagjaként indult, ezért a BBC például kitelepült Szilvásváradra.   

"Reálisnak kell lenni, a magyar fogatok esélye sokkal szerényebb, mint 1984-ben. A négyes vb mezőnye a sportág 53 éves létezése során nem volt ilyen felkészült és szoros. Elképesztő minőségű a lóállomány, új edzésmódszerek léteznek. Igazi profi sporttá alakult a fogathajtás. Az elmúlt évtizedekben el volt kényeztetve a hazai közönség, melyet rendre dobogós hellyel tudtuk megjutalmazni, legtöbbször ráadásul aranyéremmel. Idén ez túlzott elvárás lenne" - fogalmazott a várható magyar szereplés kapcsán Lázár Vilmos.

Ha a vb szemüvegén keresztül nézem a válogató versenyeket, akkor a végére egy jó magyar csapat fog kiállni. Hogy ez most mire lesz elég, arra nehéz jóslatot tenni. Bár nem kifejezetten van dobogós esély, de akár össze is jöhet.   

A lovasszövetség elnöke elárulta, házigazdaként kilenc magyar fogat indulhat, amire válogatórendszert írtak ki. Közülük öccse, Lázár Zoltán, valamint Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József emelkedik ki. Utóbbinak fantasztikus maratonfogata van, míg apja akadályhajtásban szokott remekelni. A kilencszeres világbajnok testvérével kapcsolatban is bizakodó, mert a sportág jelenlegi egyeduralkodójától, az egyéniben sorozatban hatszor világbajnok ausztrál Boyd Exelltől is kapott egy lovat, így a felkészülés végére nagyszerű fogat állt össze.   

"A többi magyar indulóra is büszkék lehetünk. Papp János hajtásában megcsodálhatjuk a mezőhegyesi ménesbirtok csodálatos nóniusz versenyfogatát vagy a szilvásváradi nemzeti ménes két lipicai fogatát Váczi István és Galbács Ferenc hajtásában. De ott lesz a mezőny legfiatalabb tagjaként Juhász Péter, aki a szövetség sportágfejlesztési programjának és a honvédség segítségével állíthatta össze a fogatát" - mondta Lázár Vilmos, aki bár 2017 óta nem indult versenyen, de saját bevallása szerint mai napig fogathajtó és tréningezi a lovait, de már csak hobbistaként. A versenyekkel járó adrenalint testvérén keresztül élheti át, aki utolsó magyarként 2004-ben, Kecskeméten lett világbajnok a sportág elitkategóriájában.   

A szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságra szeptember 3. és 6. között kerül sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában