A penész ellen

2018.02.07. 15:00

Ha nem szellőzik jól a ház, párátlanítsunk

Az elmúlt időszakban a házak alapos szigetelésével, a jól záró műanyag ablakok beépítésével sikerült energiatakarékosabb épületeket létrehozni. Ám a házak „becsomagolása” új problémákat is felvetett.

Gábor Gina

páraelszívó

Egyre gyakoribb gondot jelent manapság, hogy a szigetelés után kevésbé tud átszellőzni a ház, és a vízpára kicsapódása miatt penészesedni kezdenek a lakások. Ezért az elmúlt két évben egyre kelendőbbekké váltak a párátlanító készülékek. Különösen azokban a családokban igyekeznek beszerezni ezeket a készülékeket, ahol kicsi gyerek vagy idősebb ember is él, hiszen ők sokkal érzékenyebbek – de persze az egész család érdeke, hogy a lakás levegője megfelelő legyen.

Mit tudnak ezek a szerkezetek? Hogyan érdemes használni őket, és miféle karbantartást igényelnek? – erről kérdeztük a szakértőt, Fojtek Zsoltot.

Szakértőnk, Fojtek Zsolt, aki azt is megmutatta, hogy a készülék kezelése, karbantartása is roppant egyszerű. A készülék jelzi, amikor a víztartály megtelik, és jelzi a szűrő telítettségét is Fotó: Nagy Norbert

– Ezeket a berendezéseket sokféleképpen lehet használni. Nálunk otthon a párátlanító készülék a száradó ruhák mellett áll: így a vékonyabb ingek két óra, a vastagabb pulóverek, farmerek négy óra alatt száradnak meg. Egyfelől nincs szükség szárítógépre – a párátlanító készülék egyébként is sokkal kevesebb energiát fogyaszt. Másfelől pedig azt, amit a ruha kipárologtat magából, a készülék el is szívja – mesélte a szakértő, aki arról is beszélt: a párátlanító berendezéseket mindig az adott környezet igényeihez szabva lehet beállítani. Egy friss szigetelés esetében – vagy ott, ahol rengeteget mosnak és főznek – akár 70-80-90 százalék lehet a relatív páratartalom, ami egyfelől nem egészséges, másfelől pedig ettől megjelennek a lakásban a penészfoltok is.

– Amikor extrém magas a páratartalom egy lakásban – tehát amikor elkezdjük használni a készüléket –, akkor a berendezést érdemes állandóan használni, Le kell tornászni a relatív páratartalmat a normális, 50 százalékra.

A készüléket be lehet állítani, például úgy, hogy ha a relatív pártatartalom felmegy 55 százalékra, akkor megint működni kezdjen, és egészen addig üzemeljen, amíg vissza nem áll a normális értékre.

A szűrőt időnként ki kell mosni Fotó: Nagy Norbert

Ha párátlanító készüléket akarunk beszerezni, érdemes több szempontot mérlegelni. A tudatos vásárlók törekednek arra, hogy a berendezés ne legyen energiafaló. Ma már A vagy A+ energetikai besorolású készülékeket kínálnak. Sokan tartják fontosnak a dizájnt is: a párátlanítókat ma már nem kell elrejteni. De egy kicsi lakásban igen lényeges lehet az is, hogy a berendezés ne legyen hangos, azaz ne ébredjen fel senki, ha éjszaka bekapcsol.

A párátlanító berendezés beszereléséhez nem szükséges semmiféle hatósági ügyintézés (mint például a klímaberendezések esetében). Egy zárt rendszerről van szó, a telepítéséhez nem kell szakember, ahogy a karbantartásához sem. A készülék jelzi, amikor a víztartály megtelik, és jelzi a szűrő telítettségét is. A szűrő mosható, azt időnként tisztítani kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában