a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

2020.10.15. 15:15

Körtesípot formáztak a gyerekek a Szent István Király Múzeumban

Saját kézzel készült körtesípot szólaltathattak meg a minap egy múzeumi program résztvevői.

Bokros Judit

Nagy öröm volt, ahogy a formázás, kísérletezés után megszólalt a körtemuzsika

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szépen szóló mesebeli hangszer, a körtemuzsika volt a témája a Szent István Király Múzeum egyik foglalkozásának, amelyet a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szerveztek.

Nagy öröm volt, ahogy a formázás, kísérletezés után megszólalt a körtemuzsika
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Palotavárosi Kiállítóhelyen, a Rác utcában kétszer is fogadta az alkotni vágyó ifjakat és felnőtteket Revák Katalin keramikusművész, akinek a segítségével anyagból körtesíp, illetve egyéb állatfigurás hangszer készülhetett. Kati kifejezetten erre az alkalomra alkotta meg és vitte magával azokat a gipsz öntőformákat, amelyek megkönnyítették és felgyorsították a folyamatot. Így az agyagot csak bele kellett simítani a formákba, majd azokat összeillesztve óvatosan kiszedhetővé vált a körte vagy kutya, cica, madár formájú síp. Ezt kellett aztán óvatosan kilyukasztani, díszíteni, s már fújhattuk is a körtemuzsikát.

 

Persze nem volt ez ilyen egyszerű, mert szükséges volt közben némi formázás, ragasztás is, de összességében könnyen boldogultunk. A hangszer kiszáradását már mindenki otthon várhatta meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában