kézápolás

2021.02.13. 08:00

„Kézzel”fogható megoldások

A kézápolást legtöbben azzal intézik el, hogy időnként bekenik a kezüket valamilyen kézkrémmel, és a dolog le van tudva. Ám a kézápolás télen ennél több figyelmet érdemel, pláne manapság, amikor naponta többször is fertőtlenítjük a kezeinket.

Borsányi Bea

A hidratálás ilyenkor, télen még fontosabb, naponta akár többször is lehet krémezni

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kézfejet borító bőr nagyon vékony, és nincs alatta zsír vagy számottevő izomzat. Ennek következtében könnyen kiszárad, hajlamos a korai öregedésre és a napfoltosodásra. A kézápolás időszakát tipikusan a téli hónapokra tesszük, pedig a kézfej bőre tavasszal és nyáron is számos hatásnak van kitéve, gondoljunk csak az otthoni vagy a kerti munkákra, a hőhatásra vagy az UV-sugárzásra. Érdemes tehát jobban odafigyelni arra, hogy megfelelően hidratáljuk kezünket.

– Ha valakinek folyamatosan száraz a bőre és ezt rendszeresen figyelmen kívül hagyja, gyorsan kirepedezhet, sőt ki is sebesedhet a keze. A kirepedezett bőr pedig nemcsak kellemetlen és fájdalmas lehet, de könnyebben is irritálódik, allergizálódik, tehát gyakrabban alakul ki rajta gyulladás, elhúzódó esetben ekcéma – magyarázta Cseh Hajnalka gyógypedikűrös, oktató.

Cseh Hajnalka
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Télen alapvető fontosságú lenne, hogy ahogyan testünket ruhával védjük, kesztyűvel óvjuk a kezünket. Akár kesztyűben, akár anélkül indulnak azonban útnak, ügyeljenek arra, hogy mindig száraz legyen a kezük! A hidegben a pórusok között megbúvó nedvesség könnyen megfagyhat, ami szintén roncsolja a bőrt, de az sem jó, ha kesztyű alatt befülled a bőr, mert az melegágya lehet a bőrgombának.

Ha hazaérve forró víz alatt akarják átfagyott kezüket felmelegíteni, azzal is rosszat tesznek! A kézmosás természetesen fontos, de a szakember azt javasolja, inkább langyos vizet használjunk, a víz hőfokát csak fokozatosan emeljük. Az erek így szépen lassan tágulnak vissza és indul meg újra a keringés a hideg kezekben. A forró vízzel csak azt érjük el, hogy a bőr még gyorsabban kiszárad.

– A kiszáradás elkerülésére mindenképpen javasolnám, hogy naponta többször is kenjük be a kezünket hidratáló krémmel, éjszakára pedig érdemes valamilyen még zsírosabb, táplálóbb krémet használni, hogy a napközben elvesztett faggyúréteget visszapótoljuk – mondta Cseh Hajnalka.

A hidratálás ilyenkor, télen még fontosabb, naponta akár többször is lehet krémezni
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ma már rengeteg fajta krém kapható, de egy olcsóbb, alap kézkrémet mi magunk is gazdagíthatunk otthon, ha adunk hozzá néhány csepp olajat – ét-, olíva- vagy például argán-, jojoba- vagy más olajat – és feldobjuk szintén néhány csepp százszázalékos, nekünk tetsző illatú illóolajjal. Ha a kézkrémbe kristálycukrot vagy durvább szemű sót teszünk, bőrradírt kapunk. Ezzel kíméletesen ledörzsölhetjük a felső, már elhalt bőrréteget és a bőr pólusait is kitisztíthatjuk.

Az otthoni kézápolás menete a következő legyen: először radírozzák le a kezüket, majd langyos vízben öblítsék le – szappan nem kell. Ezután alaposan töröljék szárazra kezüket, és végül jöhet a krém finom, de határozott bemasszírozása a bőrbe. A hatást tovább lehet fokozni azzal, ha 15-20 percre langyos, puha törölközőbe csavarják a kezüket. A meleg kitágítja a pórusokat és elősegíti a krém felszívódását. Éjszakára akár szövetkesztyűt is húzhatnak. Hetente elég 1-2 alkalommal radírozni a kezet, viszont a hidratálást naponta többször is érdemes elvégezni. Nem kell vastagon krémezni, ami pedig nem szívódik fel, azt papírtörlővel le lehet törölni. A szakember azt is hozzátette, ha igazán jól akarják a bőrápolást végezni, minden műveletet a radírozástól kezdve a krémezésig könyékig csinálják meg.

Lábra és kézre is kiváló a paraffinos kezelés, ami azonnal képes feltölteni a bőrt és visszaadni rugalmasságát, egészséges fényét. Ezt azonban legjobb szakemberrel végeztetni, mert összetettebb műveletsor, és gépre is szükség van hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában