Frissen Fejérből

2021.06.28. 07:10

A nyugalom szigete Dunaújváros határában

A Kiskert utcában, a lila tenger partján áll egy festőállvány egy tonettfogas társaságában, remek dísz­letet szolgáltatva a szüretnek, amelynek középpontjában a levendula áll.

Baráth Eszter, DH

Megnyílt a város határában az első ültetvény

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ez a második év, hogy virágzik a kert, de az első, amikor már igazi pompáját mutatja Rozonics Patrícia levendulása Dunaújváros határában. Elindulhatott a „szedd magad” szüret, és az idei „hozam” már akkora, hogy aratás után elviszik egy biogyógynövény-lepárló üzembe, ahol elkészül élete első, teljes mértékben saját levendulaolaja és -vize.

Megnyílt a város határában az első ültetvény
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Persze nem csak ezek készülhetnek levendulából, amely lényegében gyógynövény, s hatásos álmatlanság, nyugtalanság ellen, de sokan állítják, allergiás reakcióik szűntek meg a levendulavíztől, aminek antibakteriális hatása is van – mesélte lelkesen Patrícia, aki kézművestárgyakat is készít belőle.

A kosarak, buzogányok, koszorúk foglalkozásokon is elkészíthetők. Az orvosi levendula, amit 2019 októberében ültettek, sokféleképpen felhasználható élelmiszerekben, a szörp mellett süteményekben, vagy sókeverékekben sültekhez is. A közel 3000 négyzetméteren elterülő 2500 tő növény között akár esküvői képek is készülhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában