2021.07.04. 15:00
Növényeink kiváló szolgálatában
Az ökotudatosság egyik ismérve, hogy a gazda azokat a növényeket részesíti előnyben a kertjében, amelyeket felhasználhat a konyhájában, az otthonában is. A zöldségek, gyümölcsök mellett éppen ezért számos fűszer- és illóolajáért, gyógyító hatásáért nevelt növény jól érzi magát a Kárpát-medencében. Az éghajlat kezd egyre jobban hasonlítani a mediterránira, ezért megkértük a szakértőt, Lencsés Ritát, mesélje el, ő hogyan gondozza csodálatos velencei kertjében a saját neveltjeit.
Lencsés Rita gyógynövényszakértő ezúttal saját kertjében mutatta meg, hogyan kell gondozni a forróságban a felhasználható növényeinket
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap
Egyre forróbb, egyre szárazabb nyarakat tudhatunk magunkénak itt, a Kárpát-medencében, amely nemcsak az emberi szervezetet, de a növényeinket is megviseli. A néha-néha berobbanó viharok ellenére is érdemes extra figyelmet fordítani rájuk a nyári hőségben, hogy később – meghálálva a segítséget – otthonainkban és a konyháinkban is jó szolgálatot tegyenek. Lencsés Rita gyógynövényszakértő sem csak a kirándulásai során gyűjti be a teának, illóolajnak, szörpnek, fűszernek és egyéb finomságnak valót, hanem otthon, velencei kertjében is gondozza azokat. A nagy forróságban látogattuk meg s kértük, meséljen arról, ő hogyan csinálja:
– Akik ismernek, tudják, mennyire szeretem a természetet, a kirándulást, természetjárást, és a vadon termő gyógynövények tanulmányozását, figyelését és begyűjtését. Ezek mellett pedig elmondhatom mint lelkes kerttulajdonos, hogy magam is igyekszem a területi, éghajlati adottságok figyelembevétele mellett környezetemet igen színes dísz-, fűszer- és gyógynövényekkel tarkítani. Sok-sok év tapasztalata után már megtanultam, mi mit szeret, és hogyan kell gondozni őket. Amit biztosan elmondhatok ebben az évben, hogy a viszonylag szeszélyes, hűvösebb tavasz egy kis lemaradást okozott a növények fejlődésében, viszont most a berobbanó nyári kánikula a növényeket enyhén szólva rákényszerítette a gyors virágzásra, érésre. Megfigyelhető, hogy a már régebb óta jelen lévő növények rendszeres locsolás mellett viszonylag jól viselték ezt az időjárás-változást, de az újonnan ültetett, vetett növényeknél ezt már nehezebb elmondani – meséli Rita, akinek most sok virága, fűszernövénye van, amit emiatt nem is ültetett szabad ágyásba, hanem megtartotta inkább cserépben, balkonládában. Kicsit könnyebbé vált a gondozásuk ezáltal, teszi hozzá.
– Próbálom ebben a melegben inkább félárnyas, vagy árnyas helyen tartani őket. Eső hiányában mindennap locsolom a növényeket, és a vízellátás is könnyedebb így, cserepekben. Arra viszont nagyon kell figyelni, hogy bárhol is legyenek a fűszer-gyógynövényeink, próbáljuk locsolásukat vagy nagyon kora reggel, vagy inkább – ez előnyösebb – este, sötétedés előtt elvégezni. Rengeteg fűszernövénynél arra is figyeljünk, hogy ne engedjük a virágzását, ha még sokáig tervezzük azokat betakarítani. Így például csipkedjük le a virágzásnak induló bazsalikom, a mentafélék, a citromfű tetejét. Sok gyógynövénynek kifejezetten jót teszünk, ha leveleit, hajtásait lecsipkedjük, mert még szaporíthatjuk az újabb hajtások, új elágazások megjelenését. Ezt tapasztaltam a zsálya, levendula, rozmaring, majoránna, oregánó esetében is.
A betakarításnál sok szempontot érdemes figyelembe venni, tudjuk meg: – Ha a növény leveleiben van a számunkra előnyös hatóanyag (mint például a fűszer- és gyógynövények esetében), akkor mindenképp virágzás előtt csipkedjük le azokat, mégpedig a délelőtti órákban! Akkor a legmagasabb ugyanis az illóolaj-tartalom bennük. Az is fontos, hogy ne vizesen szedjük, és felhasználás előtt se mossuk le őket! – kapjuk a jótanácsot, ahogy a szörpök esetében is: – Ha szörphöz szeretnénk gyűjteni hajtásokat, akkor érdemesebb az ízek és színek miatt virágzáskor megtenni ezt, például a zsálya esetében. Amit még érdemes tudni a növények gondozásáról, hogy vannak olyanok, amik a gyökereken, mások a sarjakon keresztül szaporodnak. Például a menta, izsóp, oregánó, kakukkfű esetében nem kell megvárni a virágzást vagy a felmagzást. Ellenkező esetben, tehát amikor a virágra van szükségünk, mint a körömvirágnál, citromfűnél, érdemes hagyni pár virágos hajtást a következő évre, hogy újra magától elvesse a magjait.
Rita szerint, ha tudatosan szeretnénk ezt tenni, akkor a már elszáradt virágokból magunk is tehetünk félre a magokból, hogy azokat ősszel a kívánt helyre szórhassuk. Az átültetéseket ne nyárra tervezzük – javasolja. Várjuk meg vele az őszt vagy a következő tavaszt!
– Amire figyeljünk, ne tegyünk mindennapos használatra ültetett fűszer-gyógynövényt olyan gyümölcsfák, szőlőtövek közé, amit esetleg permetezni kell. Kerüljük az ehető növények permetezését! Biopermetszer készítéséhez inkább a csalánlevet alkalmazzuk! Én idén rengeteg növényt szaporítottam egyébként gyökereztetéssel, amelyek szépen fejlődnek most a cserepekben, majd ősszel teszem a kiszemelt helyükre. Ez lesz a sorsa például a levendulának, orvosi zsályának, istenfának, rozmaringnak is. Boltban kapható gyökereztetőpor, és a felsorolt növényeknél a friss és életerős hajtásokat egy napig vízben áztattam, majd a porba mártottam, utána kis cserepekbe, jó minőségű virágföldbe ültettem. Napi locsolgatással figyeltem őket, és boldogan mondhatom: sikeresen megeredtek!
Felhasználás, tárolás
A kertben termesztett gyógy- vagy fűszernövényeket lehet nyersen vagy frissen is fogyasztani: bazsalikom, vagy limonádénak citromfű, menta, esetleg szörpöt készíteni belőlük. Száríthatjuk főleg fénymentes, száraz helyen teának vagy fűszernek, amit ugyancsak fény- és légmentesen érdemes tárolni. Főzésre, sütésre is felhasználhatjuk a jól ismert petrezselymet, zellert, kaprot, tárkonyt. Megbolondíthatjuk az ételeinket még zsályalevélchipsszel. Ehető virágokat kandírozhatunk, vagy süteményekbe csempészhetünk, édességeket, salátákat díszíthetünk. Készíthetünk fűszersót, fűszerolajat, pesztószószt, vagy éppen gyógykenőcsöt körömvirágból.
Betakarítás holdnaptárral
Általánosságban a betakarításnál azt kell tudni, hogy terméseket, virágos hajtásokat, leveleket – akár gyógy- vagy fűszernövényről legyen szó – nappal, a reggeli órákban és a telihold fázisnál tegyük meg – javasolja a szakértő. Ugyanis a fontos hatóanyagok a hold változásával a növény különböző részeibe vándorolnak. Telihold közelében a föld feletti részekben vannak nagy mennyiségben a hatóanyagok. Fogyó hold vagy újhold idején érdemes viszont metszeni őket, hogy legyen elég ereje, tartaléka a következő telihold idején a növénynek az új hajtások növesztésére.