Frissen Fejérből

2021.09.21. 09:28

A helyi piacozás környezettudatos

A piacra járás, piacozás mint egészségtudatos életmód, manapság új megvilágításba került. A fogyasztói társadalom felgyorsult világában ugyanis nincsenek határok: a világ bármelyik tájáról érkező termékeket fogyaszthatjuk. Ha azonban messziről jön az áru, számolnunk kell a jelentős ökológiai lábnyommal. A Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület ezért is hozza Fehérvárra kizárólag a környékbeliek terményeit. Gyakran a szombat hajnalban leszedett zöldség kerül még aznap a fogyasztó konyhájába.

S. Töttő Rita

Ahová közelről érkeznek a friss termények, áruk – Schultz György a Jancsárkertben

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A termelői piacok lényege, hogy az ott felsorakoztatott áruféleségek nem a „nagybaniról” kerültek a standokra, hanem olyan, közelünkben élő gazdálkodóktól, akik rövid szállítási útvonalon, frissen szüretelve kínálják portékáikat. Ez talán a legfőbb célkitűzése a Jancsárkert Egyesületnek is, melynek vezetője, Schultz György évek óta próbálja összekapcsolni a piacozás fogalmát az egészséges életmóddal. Mára elmondható, hogy e két fogalom összeért, jól példázza ezt az az egészséghétvége is, melyen kizárólag környékbeli termelők kínálták portékáikat, s ahol olyan előadók és egészségügyi szűrővizsgálatok várták a látogatókat, amelyek szintén az egészséges életmódhoz kötődnek.

Ahová közelről érkeznek a friss termények, áruk – Schultz György a Jancsárkertben Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– A Jancsárkert Egyesület fő feladatának az egészséges életmód, egészséges táplálkozás népszerűsítését, elterjesztését tekinti, mert látjuk azt – s a pandémia is erre figyelmeztet bennünket –, hogy bizonyos alapbetegségek, mint a magas vérnyomás, magas vércukor, koleszterin a Covid mellett a legfőbb halálozási okok listáján szerepelnek. Bizony egészséges ételekkel, italokkal lehet csökkenteni a kockázatokat, csak jól meg kell válogatni ezeket a tápanyagokat – fogalmazza meg Schultz György. Hozzátéve, hogy a termelői piacon is éppen ezért van sok biominősítésű élelmiszer.

Mézkóstoló Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A kevesebb felhasznált vegyszer mellett az ökológiai egyensúly fenntartását segíti a rövid szállítási távolság is – szögezi le, ahogy azt is: szintén fontos tényező a rövid feldolgozási idő, illetve az az idő, míg egy termék a piacra kerül. Talán magyarázni sem kell, miért sokkal egészségesebbek azok a termények, melyek frissen kerülnek a piacra, mint azok, amelyek vegyszeres tartósítással, hosszú szállítási idő alatt jutnak el a fogyasztó asztaláig. Hiszen ismerünk elrettentő példákat a távolról érkező gyümölcsök, zöldségek tekintetében, melyeket különböző gombaölőkkel tartósítanak, mondja a Jancsárkert vezetője, aki szerint az, hogy Fejér megyei gazdáktól kapja a fogyasztó a zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tejterméket, kenyeret és egyéb ételeket, italokat, az egyik legfőbb garanciája annak, hogy az egészség és az ökotudatosság kéz a kézben jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában