Szponzorált tartalom

2022.10.14. 13:35

Powerbank kisokos: hogyan válasszunk külső akkumulátort telefonunkhoz?

Minél inkább életünk szerves része a mobilunk, annál kellemetlenebb, ha lemerül az egész napos jövés-menésben, és persze annál nagyobb az esélye annak is, hogy valamiképp töltenünk kell. Ilyenkor életmentők a powerbanknak is nevezett külső akkumulátorok. Mire figyeljünk, ha ilyet veszünk telefonunkhoz?

Induljunk ki a telefon energiaigényéből!

Amikor elkezdjük a powerbank válogatást, látni fogjuk, hogy a legfontosabb jellemző az egyes akkumulátoroknál a kapacitás: az a mAh (milliAmperóra) érték, amit az adott készülék nyújtani képes.
Hogy ez hány feltöltést jelent a mi  saját telefonunknál, azt akkor tudjuk meg, ha a leírásában megnézzük a készülék saját belső akkumulátorának kapacitását.
Egy 10 000 mAh-s powerbank például egy 5000 mAh-s belső akkumulátorral rendelkező telefont kétszer tud a nulláról feltölteni – elméletben legalábbis. A gyakorlat azt mutatja, hogy mivel a töltés is jár energiaveszteséggel, általában érdemes 20%-ot levonni: ha biztosak akarunk lenni benne, hogy powerbankunk két teljes 5000 mAh-s töltést kibír, vegyünk inkább 12 000 mAh kapacitásút vagy nagyobbat.

A feszültség sem mindegy

Kevesen tudják, de ha a powerbank kimeneti feszültsége alacsonyabb, mint a csatlakoztatott telefoné, akkor az akkumulátor anélkül fog lemerülni, hogy a mobil töltöttsége nőtt volna.
Bár nagyon ritka, hogy ez problémát okozzon, érdemes vásárlás előtt ellenőrizni, hány voltos a külső akkumulátor és az okostelefonunk. Ha ugyanis a feszültségkülönbség miatt nem tölt a powerbank, akkor a kereskedő jóindulatán múlhat, hogy hajlandó-e azt kicserélni – elvégre a készülék ettől még nem hibás.

Egy vagy több kimenet?

A kapacitás és feszültség mellett a kimenetek száma is érdekes lehet. Általában érdemes több kimenetes powerbanket vásárolni még akkor is, ha nincs a telefon mellett más kütyünk, amit rendszeresen tölteni szeretnénk. A több csatlakozós készülékek ugyanis rendszerint strapabíróbbak is. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában