Makettekben a történelem

2022.12.29. 10:00

Sajtós László tűzoltó főtörzsőrmester csaknem száz makettet is épített már

Sajtós László tűzoltó főtörzsőrmester, a székesfehérvári hivatásos tűzoltóság szerparancsnoka több mint harminc éve épít maketteket kikapcsolódásként.

katasztrófavédelem

Több modellje elnyerte a zsűri elismerését a különböző hazai és nemzetközi versenyeken. Legtöbbször az 1:72 méretarányban készült katonai repülőket és harckocsikat formázza meg, de több űrhajó miniatűr másolatát keltette már életre.

Egy-egy makett építését széles körű történelmi kutatás előzi meg, hiszen az elkészült alkotásoknak hűen tükrözni kell a modell adott korra jellemző tulajdonságait. Éppen ezért vannak olyan makettek, amelyek festése korhűen az erős igénybevételt, kihasználtságot tükrözi. Sajtós László, vagy ahogyan a barátai gyakran szólítják, „Sajti” csaknem száz makettet épített már, ám ezek egy részét ismerősök felkérésére.

Sajtós László tűzoltó főtörzsőrmestert bemutató portré a Katasztrófavédelem magazin decemberi számában, a 22-23. oldalon olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában