Mosoly az arcokon

2023.11.09. 12:00

Márton-napi foglalkozás a VMK Tolnai utcai Tagkönyvtárban

Vannak jeles napok, melyek évről évre felidéznek hagyományokat, népszokásokat. Az egyik ilyen legendás nap november 11-e, Márton-napja. E köré épült a keddi foglalkozás Palotaváros kedvenc könyvtárában.

Kecskés Zoltán

A gyerekek nagyon élvezték a Márton-napi foglalkozást.

Fotó: Könyvtár

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtárvezető többféle foglalkozást tart évek óta a Tolnai u. 30. szám alatti épületben. Van klasszikus könyvtár használatára vonatkozó, népmesés, papírszínházas, környezetvédelmi témájú, ünnepekhez kapcsolódó, illetve a magyar népi hagyományokat, szokásokat bemutató órák. Ezen a héten a keddi alkalommal a Tolnai úti óvodásoknak tartott Márton-napi foglalkozást, míg a héten még a Teleki második osztályosoknak.

Az órát megelőzően Kalincsákné Molnár Zsuzsanna elmondta, az óvodásoknál az életkori sajátosságokat figyelembe véve több képet, dekorációt használ és a mozgások hangsúlyos szerepet kapnak a foglalkozáson. Ennél a korcsoportnál az a cél, hogy minél érzékletesebben bemutassa Szent Márton legendáját, erre jó lehetőség a szituációs játék, melyhez minden eszközt előkészített: papír kardot, elvágható köpenyt és még a libáknak ólat is kialakított a könyvtárban.

Ezt követően megérkezett a várva várt nagycsoport, ők már ismerték Szent Márton történetét, de ismétléssel még jobban rögzült minden. Bemelegítésként gágogtak, énekeltek. Emellett a lurkók megismerkedtek a mezőgazdasági munkálatok jelentőségével, és azzal, hogy ez az idő alkalmas arra, hogy az emberek a kerti munkák végeztével többet pihenjenek és jöhetnek a gasztronómiai élvezetek: Márton-napi lakomák és az újbor megkezdése, mindezt képekkel illusztrálta Kalincsákné Molnár Zsuzsanna tagkönyvtárvezető, majd felolvasta az ovisoknak Szent Márton legendáját és jöhetett a legizgalmasabb feladat: szituációs játék segítségével feleleveníteni a híres eseményeket. Mondanunk sem kell, hogy a kicsiknek nagyon tetszett ez a feldolgozás, nagyon ügyesek voltak.Végül megbeszélték a Márton-napi lámpás felvonulás lényegét: Szent Márton fényei egyre növekednek a lámpák meggyújtásával, mely jól mutatja a jó cselekedetek fontosságát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában