Életmód

2024.06.22. 14:00

A fermentált élelmiszerek egészségesek, fogyasztásukat mégsem ajánlják mindenkinek

Egyes becslések szerint több, mint ötezer féle fermentált élelmiszer létezik szerte a világon. A fermentált élelmiszerek egészségre gyakorolt jótékony hatásairól sokat olvashatunk. De milyen esetekben kell kerülni a fogyasztásukat?

Feol.hu

Fotó: Illusztráció/pexels.com

Az élőflórás, fermentált – vagyis erjesztett - ételek egészségre gyakorolt hatásait leginkább a probiotikumok miatt szokták hangoztatni, melyek főként a bélrendszerben hasznosulnak. Arról azonban eddig kevesebb szó esett, hogy bizonyos állapotok és betegségek esetén inkább jobb elkerülni az ilyen élelmiszerek fogyasztását. Hogy melyek ezek? Erről is ír a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége legújabb hírlevelében. Mikor okozhatnak panaszokat, illetve jelenthetnek egészségügyi kockázatot?

Gyomor és bélrendszert érintő aktív fekélyek és gyulladások megléte, így gyulladásos bélbetegségek (Crohn, Colitis ulcerosa) fellángolása alatt. Gyulladásos bélbetegségek nyugalmi időszakában, kontaminált vékonybél szindrómában, irritábilis bél szindrómában és epebetegségben a fogyaszthatóságukat a beteg állapota és egyéni tűrőképessége határozza meg.

A fermentáció során felhasznált mikroorganizmusokat általában biztonságosnak tekintik, de néhányuk fertőzést okozhat legyengült, vagy károsodott immunrendszerű emberekben. Ide tartoznak a HIV/AIDS-ben szenvedő egyének, a kemoterápiában részesülő daganatos betegek és a szervátültetésen átesettek is.

Hisztaminérzékenyeknél a hisztaminban gazdag élelmiszerek – ilyenek a fermentált ételek is - fogyasztása kellemetlen tüneteket, például fejfájást, kiütéseket és gyomorpanaszokat okozhatnak. A hisztaminintoleranciában szenvedőknek állapotuktól függően korlátozniuk szükséges, vagy kerülniük kell az erjesztett ételeket és italokat.

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A várandósoknak nem javasolják azokat az erjesztett ételeket, amelyek alapanyagait nem hőkezelték (pl. szalámi, füstölt hal, nyers tej, vagy nyers tejjel készült, valamint a lágy sajtok, stb.), ezzel csökkenthető az ételmérgezések kockázata. Ezen felül a fejlődő magzat védelme érdekében az alkoholos erjesztett italok (pl. sör, bor, kombucha) is kerülendők. Viszont biztonságosan fogyaszthatnak más fermentált termékeket, így joghurtot, kefirt, túrót, hőkezelt sajtokat, fermentált zöldségeket és kovászos pékárukat is.

Magas vérnyomás betegségben, vesebetegségben, egyes májbetegségekben és más állapotokban, melyekben korlátozni kell a sóbevitelt, szintén oda kell figyelni a fermentált élelmiszerek fogyasztására, mivel ezek egy része sok nátriumot tartalmazhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában