2024.06.18. 19:00
Az idei év legjobb lepsényi pihe-puha pitéje
A XIII. Lepsényi Lyukas Fazék Fesztiválon immár hetedik alkalommal rendezték meg a pitesütő versenyt. A megmérettetésnek csupán egy kritériuma volt: csak az otthon, saját kézzel készült pitékkel lehetett a versenyre nevezni.
Jaj, de jó, a málnás sütemény…
Fotó: Borsos György
Idén rekordszámú pitét sütöttek a lányok, asszonyok, illetve az úriemberek. Volt málnás, diabetikus, hagyományos magyar almás, szilvás, almás-szuflés, habos-almás, cseresznyés, citromos-meggyes, nagyi almása és ősi recept alapján készült szentgyörgyi cseresznyés pite. A szervezők új versenyt is hirdettek: a könyvtár tulajdonában lévő csaknem 100 éves kéziratos receptgyűjtemény nyomán a Radnai meggyes pitét is meg lehetett sütni.
A zsűrinek nehéz dolga akadt, hiszen a süteményeket kivétel nélkül győztesnek minősítették, de a Lepsény legjobb pihe-puha pitéje dicső címet a jók közül is csak a még jobb kaphatta meg. A cím végül Kálmánné Kovács Éva málnás pitéjének dukált.
– Eredetileg diós-meggyes rácsos pitével készültem. El is készítettem, de sajnos nem tetszett, és este újra terveztem az egészet – mesélte Kálmánné Kovács Éva. – Valami egyszerűt akartam alkotni, és anyukám javaslatára egy kevert pitét sütöttem, egy kicsit alakítva az eredeti recepten. Jónak tűnt a süti, így ezzel neveztem.
Íme, Éva málnás pitéje:
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg margarin, 4 tojás, 1/2 sütőpor, és sok-sok málna. Elkészítés: A cukrot, a tojás sárgáját, a margarint jó habosra kikeverjük a liszttel és a sütőporral. Hozzáadjuk a vajas masszához, és végül a tojás fehérje habjával összekeverjük. A tepsi aljára sütőpapír kerül, majd egy kis massza, azután málna (vagy bármilyen gyümölcs), megint a massza, és a tetejére még mehet a gyümölcsből. Végül a pitét sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.
– Én annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a tésztába citromhéjat és vaníliás cukrot is tettem, és málnával készítettem el (az eredetileg javasolt meggy helyett), mivel a málna most bőségesen terem a kertünkben. A pite tetejét vaníliás cukorral szórtam meg, így kicsit „roppanós” lett – folytatta Éva.
– Mióta kétgyermekes anyuka vagyok, ritkábban sütök, és az idő hiánya miatt általában csak egyszerű, gyors süteményeket. Szeretem a krémes süteményeket és kelt tésztás sütiket is. Régi kedvencem az Aranygaluska, vaníliás sodóval. Már vagy tíz éve nem sütöttem kelt tésztás sütit, és sajnos nem is ettem mostanában Aranygaluskát. De ami késik, nem múlik. Örülök, hogy részt
vehettem a versenyen, és hogy ízlett a zsűrinek a pihe-puha pitém. Jövőre is készülök majd valami finomsággal – tette hozzá Kálmánné Kovács Éva.
Szerző: Borsos György