Jótanácsok

2 órája

Élelmiszerbiztonság kánikulában, hogy ne a kórházban töltsük a nyarat

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most. Ilyenkor sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a magas hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége tippeket osztott meg, hogyan kerülhetjük el a bajt!

Feol.hu

A hűtést igénylő ételeket lehetőleg minél hamarabb tegyük hűtőbe

Forrás: Illusztráció / pexels.com

Vásárlás

A hűtést igénylő áruk, főként a fagyasztottak, ha lehet, mindig utoljára kerüljenek a kosarunkba, hogy minél kevesebb időt maradjanak hűtés nélkül. Érdemes fagyasztótáskával útnak indulni, hogy ne melegedjenek át a vásárolt termékek, amíg hazaérünk. Otthon a hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket azonnal tegyük a hűtőbe. Az egyszer már kiolvadt mirelit árut semmiképpen ne fagyasszuk le újra, hanem használjuk fel!

Higiénia

Az ételfertőzések többségénél a kórokozó a kézről kerül az élelmiszerekre, ezért elengedhetetlenül fontos a kézmosás és az is, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket is megmossuk felhasználás előtt. Figyeljünk oda arra, hogy a konyhai eszközeinken se maradjon ételmaradék, beleértve a grillezéshez, piknikhez használatosakat is.

A grillezéshez használt eszközöket alaposan takarítsuk le, miután végeztünk a sütéssel
Forrás: Illusztráció / pexels.com

Hőkezelés és hűtés

A hőkezelés elősegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belső hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól süssük át, forraljuk fel és a hűtőben tárolt maradékot is mindig alaposan melegítsük meg mielőtt ismét ennénk belőle. Az el nem fogyasztott ételeket pedig a lehető leghamarabb tegyük hűtőbe, ilyen nagy melegben ne várjuk meg azt sem, amíg maguktól kihűlnek. Kánikulában fokozott kockázatot jelentenek a szabadtéri programokon elfogyasztott ételek. Pikniken, strandoláskor, nyári esküvőn figyeljünk oda, mit viszünk magunkkal, illetve mennyi ideig van elöl, amiből veszünk. A legalapvetőbb szabály mindig az, hogy a hidegen fogyasztott ételeket – különösképpen azokat, amelyek lágy sajtot, tejszínt, tojást, halat vagy húsfélét tartalmaznak – mindig hűtve szállítsuk és tálaljuk. 

A nyers tojás a mumus

A szalmonella rizikója miatt nyers tojást ilyenkor nem célszerű olyan ételhez adni, amit aztán nem sütünk, vagy főzünk meg. Nem tanácsos ezért például a klasszikus recept alapján nyers tojással készült tiramisut, házi majonézt és fagylaltot tálalni. Utóbbit egyébként is lehetőleg csak ismert cukrászdában vegyünk. A vaníliafagyi különösen kockázatos a szalmonellafertőzés szempontjából. 

Higgyünk az érzékszerveinknek!

Bárhogyan is tároltuk helyesen az ennivalót és hiába tart még a szavatossági idő, ha az élelmiszer kinézete, szaga, állaga, íze eltér a megszokottól, gondolkodás nélkül váljunk meg tőle! 

A frissen vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg fogyasztás előtt
Forrás: Illusztráció / pexels.com

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában