Szupertáplálékok receptjei

2 órája

Fermentálás: Az Őszi Piacünnepen előadás is lesz

Őszi Piacünnepet tartanak Fehérvárcsurgón. Az október 12-én, szombaton tartott esemény egyik érdekes programja a fermentálásról szóló interaktív előadás és workshop lesz, amelynek házigazdája a sokak által már jól ismert Lencsés Rita lesz. A kiváló szakember kóstolóval egybekötött, a fermentálás alapjairól szóló interaktív előadása ingyen meghallgatható, és az elmélet után következik majd a gyakorlat.

Palocsai Jenő

Időről időre megtelik élettel, sajtokkal, mézzel, füstölt áruval, borral és ezernyi más portékával Fehérvárcsurgón, a Dózsa Gy. u. 37. szám alatti piac, és az sem ritka, hogy kincseket találhatunk a szintén rendszeresen tartott bolhapiacon. Most azonban valami új készül, egy Őszi Piacünnep, ahol előadás, workshop és kóstoló is lesz.

Október 12-én, délelőtt 10 órakor Lencsés Rita az alábbi témában tart interaktív előadást.

– A fermentálás egy természetes erjesztési eljárás, amihez csak klórmentes vízre, jódmentes sóra, tiszta zöldségekre vagy gyümölcsökre és némi fűszerre van szükségünk. A folyamat során rengeteg hasznos mikroorganizmus szaporodik el, miközben az enzimek segítenek a tápanyagok előemésztésében. Így egy ízletes, természetes módon tartós, könnyebben emészthető és tápláló ételt állíthatunk elő. A fermentált finomságok szuper tápláléknak, természetes pre- és probiotikumos készítménynek számítanak, mellyel helyreállíthatjuk az egészséges bélflóránkat, emésztőrendszerünket, de használata bizonyos esetekben óvatosságot igényel. Mivel immunhiányos, krónikus emésztőrendszeri gyulladások, hisztamin- vagy egyéb ételintolerancia esetén a fermentált ételek fogyasztása csak fokozatos hozzászoktatással lehetséges. A bélflóra állapota pedig nagymértékben befolyásolja a szervezet ellenállóképességét is. Ezért érdemes a fermentálás lehetőségével megismerkedni. – áll Fehérvárcsurgó Községi Önkormányzatának közösségi oldalán.

Az Ősz Piacünnepen tartott előadás ingyenes, ám az azt követő, délelőtt 11 órakor kezdődő, kóstolással is egybekötött workshop esetében előzetes regisztráció és belépő is szükséges, a felhasznált alapanyagok miatt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában