Magyarok a világ elitjében

2024.10.13. 14:54

Mesterlövészek: egyszerre csapatjátékosok és magányos harcosok...

A mesterlövészeknek fejben és fizikailag is toppon kell lenniük, ugyanis több kilométert gyalogolva és több órás várakozás után kell akár kilométerekről is tűpontosan célba találniuk. A fehérvári MH Szárazföldi Parancsnoksághoz tartozó tatai dandár beszélt erről az életformáról és a kiképzésről.

Feol.hu

A mesterlövészek úgy kapják meg a kiképzésüket, hogy mindent ki tudjanak számolni papíron is.

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

„A mesterlövész egyszerre csapatjátékos és magányos harcos. Türelmes, kitartó, vág az esze és nagyon vagány" – írja a kemma.hu, hozzátéve, a Magyar Honvédség mesterlövészei kiváló felderítők és a világ legjobb lövészei. Társportálunk egy hosszabb beszélgetést közölt Debreceni Tibor, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár zászlósával – fehérvári MH Szárazföldi Parancsnoksághoz tartozik –, aki már megjárta az afrikai, iraki, afganisztáni missziókat és részt vett annak a rendszernek a kidolgozásában is, ami alapján jelenleg is zajlik a tatai katonák kiképzése. A zászlós a Magyar Honvédség által használt mesterlövész-fegyvereket is bemutatta.

mesterlövész_Magyar_Honvédség
A mesterlövészekről a tatai dandár kiképzője, Debreceni Tibor zászlós mesélt. 
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

– A két romboló puskánk az M1-es Gepárd, ami egylövetű, ami azt jelenti, hogy minden egyes lövés után újra kell zárolni és ki kell húzni a hüvelyt. Míg az M5-ös Gepárd ismétlő rendszerű, ami azt jelenti, hogy egy öt darabos lőszert befogadó tárból tüzel, így nem kell lövésenként tölteni. Azt gondolom, hogy ezekkel a fegyverekkel az a távolság, ahol azt gondolnám, hogy egy képzett mesterlövész nagyjából bármilyen körülmények között egy  járműre le tud adni egy lövést, az mintegy ezer méterre. Ez azt jelenti, hogy esőben, ködben, szélben, napos időben is – magyarázta a mesterlövész, aki bemutatta a tatai dandárban jelenleg használatban lévő fő mesterlövész fegyvert is.

A mesterlövészek a másodpercek tört része alatt számolják ki a levegő hőmérsékletéből, a szél sebességéből, és a távolságból, hogy hova kell céloznia.

– A nálunk lévő mesterlövészek úgy kapják meg a képzést, hogy papíron mindet ki tudjanak számolni. Azonban időt nyerhetünk, ha használunk különböző technikai eszközöket – magyarázta a százados. Az egyik legfontosabb eszköz egy önálló kis meteorológiai állomás, ami megadja a pártartalmat, hőmérsékletet, légnyomást, illetve a szél irányát és pontosságát – mondta Debreceni Tibor zászlós, aki korábban több hazai mesterlövész kupán is felállhatott már a dobogó legmagasabb fokára. Ha kíváncsi hány kupát zsebelt be a versenyeken kattintson!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában