2017.11.10. 09:00
Csípős és csemege: Mezőföld Kincse – Jövőre gyümölcsöt is aszalnak
A gazdasági portán még tavaly növényházat építettek, az idén pedig elkészült a szárító és aszaló üzem.
Terítéken a termés - Erősné Ani (b), Tóth József és Pintérné Marika
Fotó: V. Varga József
Az avató ünnepséggel egyelőre adósak maradtak, de amint tegnap Tóth József polgármester fogalmazott: a munka dandárjában elhalasztották az attrakciót, talán majd jövő tavasszal bepótolják.
A múlt évi belügyminisztériumi támogatásból új gazdasági portát alakítottak ki, amelyen egy 240 négyzetméter alapterületű, korszerű – árapályos, gördülő növénytermesztő asztalokkal ellátott – növényházat építettek. Aztán elkészült a szárító és aszaló üzem, idén szeptemberben pedig minden különösebb csinnadratta nélkül a munka is megkezdődött benne.
A Nagylóki Szociális Szövetkezet 2015-ben alakult, s két hónapja kikerült a közfoglalkoztatási keretek közül, önállóvá vált, és az önkormányzati tagság mellett vállalkozási formában működik tovább. A csapat öt tagú, s a szövetkezet vezetője Feil László.
A vezető távollétében a falu elöljárója kalauzolt a gazdasági portán, az új üzemben.
Erős Zoltánné Ani és Pintér Gáborné Marika mosolyogva invitált bennünket: akár be is szállhatunk a paprika csumázásába. Merthogy a fűszerpaprika minőségi szempontjából fontos, hogy majdan az őrleménybe ne kerüljön bele a paprika szára és csumája.
A technológiai sor szerint a csumázást követően a paprika a vágóba kerül, hogy jobban átjárja majd a levegő, aztán a szárító szekrénybe vezet az útja. Majd maga az őrlés, az adagolás és a csomagolás következik. A termesztéstől a feldolgozáson át az értékesítésig teljes körű a skála.
Paprikaszárító üzem nyílt Nagylókon
A nagylóki fűszerpaprika nemes egyszerűséggel a Mezőföld Kincse nevet kapta a keresztségben, már készül hozzá a vonatkozó szabványoknak megfelelő csomagolóanyag. Szép piros a színe, csemegéből több van, de a csípős sem hiányzik a palettáról – mutatta Tóth József.
A szárító kapacitása napi 80-100 kilogramm őrlemény, a szezonban mintegy 12-14 mázsa saját termesztésű fűszerpaprikát dolgoznak fel összesen. Mellette bérszárítást is vállalnak: a környékről, de a szomszédos megyékből is keresik már őket.