Fűszerpaprika a feldolgozóból

2017.11.10. 09:00

Csípős és csemege: Mezőföld Kincse – Jövőre gyümölcsöt is aszalnak

A gazdasági portán még tavaly növényházat építettek, az idén pedig elkészült a szárító és aszaló üzem.

V. Varga József

Terítéken a termés - Erősné Ani (b), Tóth József és Pintérné Marika

Fotó: V. Varga József

Az avató ünnepséggel egyelőre adósak maradtak, de amint tegnap Tóth József polgármester fogalmazott: a munka dandárjában elhalasztották az attrakciót, talán majd jövő tavasszal bepótolják.

A múlt évi belügyminisztériumi támogatásból új gazdasági portát alakítottak ki, amelyen egy 240 négyzetméter alapterületű, korszerű – árapályos, gördülő növénytermesztő asztalokkal ellátott – növényházat építettek. Aztán elkészült a szárító és aszaló üzem, idén szeptemberben pedig minden különösebb csinnadratta nélkül a munka is megkezdődött benne.

A Nagylóki Szociális Szövetkezet 2015-ben alakult, s két hónapja kikerült a közfoglalkoztatási keretek közül, önállóvá vált, és az önkormányzati tagság mellett vállalkozási formában működik tovább. A csapat öt tagú, s a szövetkezet vezetője Feil László.

Terítéken a termés – Erősné Ani (b), Tóth József és Pintérné Marika
Fotós: V. Varga József

A vezető távollétében a falu elöljárója kalauzolt a gazdasági portán, az új üzemben.

Erős Zoltánné Ani és Pintér Gáborné Marika mosolyogva invitált bennünket: akár be is szállhatunk a paprika csumázásába. Merthogy a fűszerpaprika minőségi szempontjából fontos, hogy majdan az őrleménybe ne kerüljön bele a paprika szára és csumája.

A technológiai sor szerint a csumázást követően a paprika a vágóba kerül, hogy jobban átjárja majd a levegő, aztán a szárító szekrénybe vezet az útja. Majd maga az őrlés, az adagolás és a csomagolás következik. A termesztéstől a feldolgozáson át az értékesítésig teljes körű a skála.

A nagylóki fűszerpaprika nemes egyszerűséggel a Mezőföld Kincse nevet kapta a keresztségben, már készül hozzá a vonatkozó szabványoknak megfelelő csomagolóanyag. Szép piros a színe, csemegéből több van, de a csípős sem hiányzik a palettáról – mutatta Tóth József.

A szárító kapacitása napi 80-100 kilogramm őrlemény, a szezonban mintegy 12-14 mázsa saját termesztésű fűszerpaprikát dolgoznak fel összesen. Mellette bérszárítást is vállalnak: a környékről, de a szomszédos megyékből is keresik már őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában