Tartsuk meg dolgozóinkat

2018.01.23. 10:00

A béren kívül milyen juttatásokat adtak a cégek tavaly?

Az egyik hazai bérfelmérő portál kérdőívekre adott válaszok alapján készített felmérést arról, kaptak-e, és ha igen, milyen arányban és milyen típusú béren kívüli juttatást 2017-ben a hazai munkavállalók.

Borsányi Bea

A bér mellett ma már egyre hangsúlyosabbá válnak azok a juttatások, amelyeket a munkaadók munkavállalóik megtartása, illetve új munkavállalók megnyerése érdekében adnak.

Az említett felmérés kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt évben a munkavállalók 74 százaléka kapott valamilyen béren kívüli juttatást. Ezek közül a legnépszerűbb tavaly is a SZÉP-kártya volt. A pihenőkártya kínálta lehetőségeket a dolgozók 34 százaléka élvezhette, miközben Erzsébet-kártyát 24 százalék kapott.

A munkavállalók a béren kívüli juttatások mellett egyéb juttatásokat, lehetőségeket is igyekeztek biztosítani munkavállalóiknak. Az irodai pozícióban dolgozó munkaerő 24 százaléka kapott céges mobiltelefont, 13 százalékuk pedig céges notebookot. Nagyjából minden tizedik munkavállalónak biztosított a munkaadó helyi utazási bérletet, illetve ugyancsak tíz százalékuknak fizettek egészségpénztári tagságot. Egyre népszerűbb a különböző képzéseken történő részvételi lehetőség biztosítása, tavaly a dolgozók 9 százaléka kapott ilyen lehetőséget. Az eddig felsoroltak mellett új támogatási formának számít az úgynevezett dolgozói ajánlási jutalom, amely akkor jár a munkatársnak, ha az ő ajánlására sikeresen vett fel a cég új munkavállalót. A lehetőségek sorába tartozik még a rugalmas munkaidő biztosítása is.

Az alacsonyabb pozícióban dolgozók és a fizikai munkások ennél kevesebb juttatásban részesültek. A felmérés szerint a segédmunkások 60, míg a szakmunkások 63 százaléka kapott támogatást. Ebben a körben leggyakrabban Erzsébet-utalványt adtak a munkáltatók, míg második helyre a SZÉP-kártya került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!