Az elsők között kapták meg

2018.01.11. 09:30

A Minőségi magyar hal védjegy egyik birtokosa a Fejér megyei tógazdaság

Két jó hírnek is örülhetnek a halételek kedvelői: a január elsejétől életbelépett áfacsökkentés eredményeként olcsóbb lehet a hazai hal, minőségét most már védjegy is tanúsítja.

Dávid Erzsébet

nhg

A „Minőségi magyar hal” tanúsító védjegyet az agrártárca és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) hozta létre. Megszerzéséhez szigorú feltételeknek kell megfelelnie a pályázó tógazdaságnak. A tanúsítvány ugyanis garancia a hal kiváló minőségére, valamint a „tótól az asztalig” való nyomon követhetőségére. Az elismerést elsőként egy megyei tógazdaság, az Aranyponty Halászati Zrt. sáregres-rétimajori tavaiban nevelt ponty, valamint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. két telephelyén előállított ponty és fogassüllő érdemelte ki.

- Az embléma elnyerésének szigorú kritériumai vannak. Mindenre kiterjedő, laboratóriumi vizsgálatokat is magába foglaló komplett rendszer alapján, szakértők vizsgálják meg a tavak vízének minőségét, az alkalmazott takarmányozási technológiát, ellenőrzik, milyen takarmányt kapnak a halak, s, azt is, hogy használunk-e vegyszereket, antibiotikumot. A védjegyet csak akkor kapjuk meg, ha a termékünk valamennyi feltételnek megfelel – mondja Lévai Ferenc, az Aranyponty vezérigazgatója.

A szakember szerint a minőségi tanúsítvány garanciát jelent arra, hogy hazai vizekben nevelt, jó minőségű halat vihet haza a vásárló, olyan terméket, amelynek az útja pontosan nyomon követhető. A tanúsítványt kizárólag magyar élő halra, feldolgozottnak nem minősülő haltermékekre, halhúsra lehet elnyerni. A minőségi feltételeket egyelőre pontyra, afrikai harcsára, fogassüllőre és pisztrángra határozták meg.

Baki Ágnes, a cég munkatársa egy védjegyes Fejér megyei ponttyal
Fotós: Fent Győző

Lévai Ferenc abban bízik, hogy a minőségi tanúsító védjegy bevezetése és a halhús áfájának 27 százalékról 5 százalékra való csökkentésének eredményeként javulhat a halászati ágazat és a magyar hal versenyképessége, lendületet kaphat az akvakultúra fejlődése, s nem utolsó sorban – mivel a mérsékeltebb áfa hatására alacsonyabb lehet a hal fogyasztói ára -, többet eszünk majd ebből az egészséges élelmiszerből.

Éves és fejenkénti mintegy hat kilogrammos halfogyasztásunkkal ugyanis pillanatnyilag az utolsók között kullogunk az átlagosan 25,5 kilogramm halat fogyasztó Európában. Történik ez annak ellenére, hogy például ponty „termelésben” az élen járunk, s a jó minőségű magyar hal kedvelt külföldön.

TÖBBEN LESZNEK

Fazekas Sándor a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy átadásakor elmondta: a szaktárca ösztönözni kívánja a halfeldolgozás fejlesztését, korszerűsítését, új feldolgozó üzemek létesítését.

Az FM arra számít, hogy az idén mintegy negyvenre nő a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy birtokosainak száma. – MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában