Semmi köze hozzá

2018.07.11. 11:30

Ez az Ikarus nem az az Ikarus – Nem a fehérvári cég kért csődvédelmet

Nem csak a székesfehérvári, de egy budapesti autóbuszgyártó nevében is szerepel az Ikarus márkanév – bár az utóbbi, az Ikarus Egyedi Kft. az általa gyártott buszokat Modulo néven hozza forgalomba.

Sági Zoltán

A név Modulo, de ugyanez a formaterv része a fehérvári Ikarus portfóliójának is

Forrás: Wikipédia

Az azonban laikusként is problémásnak tűnik, hogy két versengő gyártó nevében ugyanaz a jól csengő régi brand jelenik meg. Főleg, hogy a budapesti székhelyű Ikarus hétfőn csődvédelmet kért. A cég vezetése az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: azt kérik a magyar államtól, a társaságot minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, és vegyen részt annak reorganizációjában. Mint a közleményében fogalmaz, az Ikarus Egyedi Kft. hosszú idő után először rendelkezik magyar fejlesztésű, városi közlekedésben használt szóló és csuklós autóbuszokkal, tendereit pedig rendre a legalacsonyabb árral nyeri meg. Kérdés persze, egyebek mellett, hogy ha az alacsony árszintet csak állami beavatkozással lehet(ne) fenntartani, akkor az mennyiben tekinthető versenyképes működésnek?

A név Modulo, de ugyanez a formaterv része a fehérvári Ikarus portfóliójának is
Fotó: Wikipédia

A mostani bejelentés kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az Ikarus Egyedi Kft. hétfői csődvédelmi kérelme a hazai buszos szakmán belül egyedi, elszigetelt esemény. A többi magyarországi buszgyártó, így a székesfehérvári is köszöni szépen, jól van. A hírt lapunknak Tankó Zoltán, a székesfehérvári Ikarus vezérigazgatója az alábbiakban kommentálta: – A székesfehérvári Ikarusnál úgy technológiailag, mint gazdaságilag felkészültek vagyunk a további gyártásra, és természetesen jelenleg is gyártunk buszokat, amelyek szintén saját fejlesztésűek. Mindemellett nagyon komoly terveink vannak: a jövőben új típusú, elektromos hajtású buszokkal jelenünk majd meg a piacon.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a budapesti cég csődvédelmi kérésének semmiféle hatása nincs a mi gazdálkodásunkra, hiszen két teljesen különböző vállalatcsoportról van szó, amelyeknek semmi közük sincsen egymáshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában