Jégkármérséklés

2018.08.17. 17:00

Megújult az Apollo szuperszámítógép – Jégvédelem Fejérben

Átadták csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) székházában, Budapesten a jégkármérséklő rendszer informatikai támogatását.

Palocsai Jenő, MTI

Több megelőző technológia is létezik a jégkár csökkentésére

Fotó: Pixabay.com

Ha a központi számítógép (Apollo) az időjárási adatok alapján valahol jégkárveszélyt prognosztizál, akkor az agrárkamara által képzett szakemberek kimennek a berendezéshez, amely egy gázpalack és egy égőfej segítségével acetonos ezüst-jodidot éget el. Az égéstermék felszáll, több ezer méterre, és a felhők jégkristályait felaprítja. Az Apollo figyeli a légkör adatainak változását, és ha jónak látja, lefújja a riasztást. Ennek az országos jégkármérséklő rendszernek a meteorológiai kiszolgálásához szükséges informatikai fejlesztését adták át. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke az ünnepségen elmondta, 709 millió forint állami és uniós támogatás áll rendelkezésre a meteorológiai szolgálat KlimAdat projektjére, amely arra hivatott, hogy feltérképezze az éghajlatváltozás magyarországi hatásait. Ez az összeg 2020 végéig érhető el a környezeti és energiahatékonysági programban (KEHOP).

Több megelőző technológia is létezik a jégkár csökkentésére
Fotó: Pixabay.com

Az ünnepségen a korábban már említett, a jégkármérséklésért felelős rendszer „agyát”, a januárban beszerzett Apollo szuperszámító­gépet bővítették és fejlesztették, mintegy 300 millió forint értékben. Nem kevés, a teljes támogatási összeg valamivel kevesebb mint fele elment erre, de a gép teljesítménye a korábbi ötszörösére emelkedett, és nemcsak a jégkármérséklő rendszert szolgálja már ki, hanem tovább javítja az OMSZ előrejelzéseinek biztonságát és gyorsaságát is. A rendezvényen Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány prioritásként kezeli az éghajlatváltozást, ezért döntöttek a jégkármérséklő rendszer létrehozásáról, amelynek kialakításával a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK) bízták meg.

A jégkármérséklés nem kizárólag mezőgazdasági céllal jött létre. A teljes lefedettségnek köszönhetően védettek a városok, az épületek, továbbá az autók is az ország egész területén.

JÉGVÉDELEM FEJÉRBEN IS

Mint korábban megírtuk, az országos jégkármérséklő rendszer 986 talajgenerátorból áll, amiből 42 található Fejér megye területén. Ezek az egyenként körülbelül két négyzetméter alapterületet igénylő, rugalmasan telepíthető talajgenerátor-állomások rácshálószerűen fedik le a megye (és az ország) területét, egymástól nagyjából 10 kilométeres távolságban. Az állomások negyede automata, központi vezérléssel – a többi azonban manuális; ezeket megbízott kezelők üzemeltetik. Riasztáskor a rendszer bekapcsolja az automatákat, a diszpécserszolgálat pedig értesíti a kezelőt, például a zámolyi Süller Attilát, akinek ezután még elegendő idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy a berendezést üzembe helyezze. Könnyű belátni: a rendszer hatékonysága a riasztás térbeli, időbeli pontosságán nagyban múlik.

A most átadott informatikai rendszer, illetve a későbbiekben átadandó új meteorológiai radarállomás a jégkármérséklő rendszer riasztási pontosságát javítja nagyságrendekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában